Omzet valutamarkt sterk omhoog

ZÜRICH, 24 OKT. De dagelijkse omzet op de internationale valutamarkt is de laatste drie jaar sterk toegenomen ten opzichte van drie jaar geleden. Dit blijkt uit een onderzoek van de Bank voor Internationale Betalingen (BIB). In april dit jaar, toen alle bij de BIB aangesloten banken de dagomzet op de valutamarkt registreerden bedroeg de totale omzet op de valutamarkt opgeteld 1.230 miljard dollar (1895,5 miljard gulden). Dat is een groei van 50 procent ten opzichte van april 1992, toen de omzet 820 miljard dollar bedroeg. Dat was destijds een stijging met 39 procent ten opzichte van april 1989, toen een dagomzet van 590 miljard dollar werd gemeten. De dollar is goed voor 30 procent van alle valutatransacties. Londen is veruit het grootste centrum voor de valutahandel, met 30 procent van de dagomzet, tegen 27 procent drie jaar geleden.