Miljoenen Aziaten bij verduistering

BANGKOK, 24 OKT. Miljoenen mensen, van Iran tot Indonesië, hebben vanochtend de kans aangegrepen om de totale zonsverduistering te volgen. De maan bedekte de zon net na zonsopgang boven Iran, en deze situatie deed zich vervolgens voor boven Afghanistan, Pakistan en Noord-India in de richting van Indonesië. Het centrale punt van de zonsverduistering lag iets ten noorden van het 12de eeuwse Cambodjaanse tempelcomplex Angkor Wat, dat ongeveer twee minuten lang volledig in duister werd gehuld. De plotselinge duisternis verraste een groep vleermuizen, die wegvloog uit de top van de belangrijkste tempel toen het donker werd.

In Angkor Wat, waar duizenden plaatselijke bewoners en vreemdelingen zich samen met zingende boeddhistische monniken en dansers hadden verzameld, werd de zonsverduistering gezien als voorbode van geluk. Maar elders bleven talloze mensen binnen, in het bijzonder vrouwen, in het geloof dat de zonsverduistering een slecht voorteken is.

Sommige astrologen hadden ook gewaarschuwd tegen eten en seks op het moment waarop de maan de zon opslokte. De Bengaalse Nationale Federatie van Astrologen heeft vrees uitgesproken voor een reeks rampen in Bangladesh, zowel van natuurlijke als van politieke aard, na de zonsverduistering.

Terwijl het op veel plaatsen prachtig weer was, werden de Filippino's door zware regen van elk uitzicht beroofd. In Manila volgden veel inwoners de gebeurtenis op de televisie. (Reuter, AP)