Martinair weert Feyenoord-fans

AMSTERDAM, 24 OKT. Martinair vervoert voor onbepaalde tijd geen Feyenoord-supporters meer. De luchtvaartmaatschappij nam die beslissing gisteren omdat aanhangers van de Rotterdamse club na het Europa-Cupduel Everton-Feyenoord een Airbus van Martinair voor 12.000 gulden vernielden.

De maatschappij vervoerde afgelopen donderdagnacht 250 Feyenoord-fans van Liverpool naar Schiphol. Aan boord werden stoelleuningen gebroken en zwemvesten vernield. Ook werd brand gesticht. De piloot werd verschillende malen lastig gevallen en stewardessen beledigd.

Martinair wil de geleden schade verhalen op de betrokken reisorganisatie De Jong Intra Vakanties. De Jong is volgens Martinair aansprakelijk, omdat zij opdrachtgever van de bewuste reis was. Tachtig passagiers in de Airbus zouden zich schuldig hebben gemaakt aan vandalisme en geweld tegen de bemanning. Niemand van Martinair heeft bij de Koninklijke Marechaussee echter aangifte gedaan van ongeregeldheden. Eén passagier deed dat wel.

De Jong Intra Vakanties reageert gepikeerd op het bericht van Martinair, waarin ze de reisorganisatie aansprakelijk stelt voor de geleden schade. “Wij wijzen de aansprakelijkheid volledig af”, zegt directeur De Jong. “Martinair heeft zich niet voldoende op het vervoeren van de Feyenoord-supporters voorbereid. Het incident is hun eigen schuld. Als je met voetbalsupporters werkt, moet je op hun stemming inspelen. Het Martinair-personeel deed dat niet. Ze riepen tegen die gasten bijvoorbeeld dat ze er trots op zijn om Ajax te vervoeren. Dan vraag je om problemen”, concludeert De Jong.

De vervoerder zegt al jaren reizen voor voetbalaanhangers te organiseren. In die periode heeft hij volgens eigen zeggen nooit problemen gehad. De Jong: “Vooraf zorgen we in samenwerking met de betrokken club altijd dat speciaal opgeleide stewards de supportersbussen of -vliegtuigen begeleiden. Dat hebben we in dit geval ook gedaan. Ons valt dus niets te verwijten.”

Transavia - dat donderdagnacht ook een vlucht met Feyenoord-aanhangers uitvoerde - gaat niet over tot een boycot. De reis met 140 Feyenoord-aanhangers aan boord verliep zonder problemen, aldus een woordvoerder. Zijn maatschappij bekijkt supportersvluchten van geval tot geval en neemt altijd de nodige voorzorgen in acht. Zo vlogen donderdag vier stewards van de Rotterdamse club mee en stelde het personeel zich 'Feyenoord-vriendelijk' op.