Major nodigt president van Argentinië uit voor bezoek

LONDEN, 24 OKT. De Britse premier, John Major, heeft de Argentijnse president, Carlos Menem, na een gesprek bij de VN in New York gisteren uitgenodigd voor een staatsbezoek, volgend jaar, aan Groot-Brittannië.

Het is de eerste keer sinds de Falklandoorlog in 1982 dat de Britse premier het Argentijnse staatshoofd uitnodigt voor een staatsbezoek.

De toenadering kwam vorige maand in een stroomversnelling met de ondertekening van een bilaterale overeenkomst waarin de maritieme grenzen tussen Argentinië en de Falklandeilanden werden vastgelegd.

Major en Menem hebben gisteren in principe afgesproken elkaar nog dit jaar opnieuw te ontmoeten in Madrid. Tegen die tijd verwacht de Argentijnse president dat zijn land ook een visserij-akkoord met Groot-Brittannië zal hebben getekend. Die overeenkomst regelt de conservering van de rijke visgronden in het zuid-Atlantische gebied.

Het thema van de soevereinitiet van de Falkland-eilanden hebben de twee regeringsleiders in New York zorgvuldig gemeden. Menem heeft eerder verklaard dat de eilanden nog voor het jaar 2000 Argentijns grondgebied zullen zijn. Groot-Brittannië zegt dat de eilanden Brits blijven zolang de bewoners dat wensen.

De eilanden zijn sinds 1833 Brits bezit. In juni 1982 maakte Argentinië zich van de eilanden meester. In een oorlog die 74 dagen duurde, heroverden de Britten hun verre eilandenrijk. Pas nadat president Menem in 1990 aan de macht kwam, werden de diplomatieke betrekkingen tussen Argentinië en Groot-Brittannië weer hersteld.