Maan verhult zon in Azië

MAE SOT/ SARABURI, 24 OKT. Jonge boeddhistische monniken in het Thaise Mae Sot (foto onder) waren onder de miljoenen Aziaten die vanochtend bevreesd danwel verheugd een zonsverduistering meemaakten. Foto boven: de zonsverduistering zoals die werd gezien in de Thaise provincie Saraburi. In het algemeen bleven veel vrouwen binnen: diepgeworteld bijgeloof wil dat het zeer gevaarlijk is voor zwangere vrouwen om tijdens een zonsverduistering naar buiten te gaan. Dat zou kunnen leiden tot een miskraam of tot een gehandicapt kind. Ook eten en seks zouden op het moment van een zonsverduistering uit den boze zijn. In India werd wel geadviseerd na afloop een bad te nemen om de door de verduistering aangebrachte 'vervuiling' weg te spoelen.

Maar tallozen ook legden het advies van onheilsprofeten naast zich neer en observeerden enthousiast het zeldzame natuurverschijnsel. Op veel plaatsen was het daarvoor prachtig weer; alleen in de Filippijnen werd het uitzicht belemmerd door regenwolken.

In India en Bangladesh voorspelden astrologen verder politieke chaos en natuurrampen. Daarentegen leidden Cambodjaanse voorspellers uit het verloop van de zonsverduistering af dat veel geluk in het verschiet ligt. (Foto's Reuter)