Lid bestuur EU: Chirac doet stoer, Kohl is 'afwezig'

BRUSSEL, 24 OKT. Ritt Bjerregaard, het Deense lid van de Europese Commissie, doet opnieuw van zich spreken. In een binnenkort te publiceren 'dagboek' noemt ze de Franse president Chirac iemand die 'stoer' wil overkomen, zegt ze dat de Duitse kanselier Kohl tijdens een ontmoeting met haar “een afwezige indruk” heeft gemaakt en verwijt ze de Spaanse premier González gebrek aan politieke wilskracht.

Passages uit het boek zijn gepubliceerd door het Deense tijdschrift Jyllands-Posten. Na een diner van de Europese Commissie in Straatsburg, in aanwezigheid van Chirac, noteerde Bjerregaard in haar dagboek dat de Franse president “een zeer slechte indruk maakte”. Ze betwijfelt of hij al doende “beter” zal worden. Dat Chirac besloten heeft opnieuw kernproeven te houden is “typisch een voorbeeld van een nieuwe president die zonodig spierballen moet tonen”. Van een ontmoeting met Kohl in Berlijn herinnert ze zich dat de Duitse kanselier kennelijk met zijn gedachten ergens anders was. “Ik geloof niet dat hij wist met wie hij aan het praten was.”

Zoals te verwachten viel zijn functionarissen bij de Europese Commissie in Brussel 'not amused' over de uitlating van Bjerregaard, die ongepast worden genoemd voor een Europees Commissaris. Maar het is tegelijkertijd niet te verwachten dat Bjerregaard zich daarvan veel zal aantrekken. Sinds haar aantreden in Brussel, begin dit jaar, heeft de 54-jarige Deense haar reputatie van een eigenzinnige dame meer dan waar gemaakt. Tijdens de kennismakende 'hoorzittingen' voor het Europese parlement maakte ze op de volksvertegenwoordigers een “onvoorbereide” en “ongeïnteresseerde” indruk. Ze wreef extra zout in de wonde door het Europarlement in een vraaggesprek als zijnde “niet een echt parlement” in de hoek te zetten.

Afgelopen maand ontstond in Brussel enige opwinding toen bekend werd dat commissaris Bjerregaard zich had laten betalen voor het schrijven van artikelen in een Deens dagblad. Dat was in strijd met de spelregels die voor Europese Commissarissen gelden. Binnen de Commissie is Bjerregaard verantwoordelijk voor het milieubeleid en voor kernenergie. Dat gaf haar de afgelopen maand alle gelegenheid om te fulmineren tegen de Franse kernproeven, tot woede overigens van de meeste andere leden van de Commissie.