Kohl: rede van 5 minuten in VN is niet de moeite waard

BONN, 24 OKT. Kanselier Helmut Kohl heeft scherpe kritiek geuit op de opzet van de viering van het 50-jarig bestaan van de Verenigde Naties, die zondag begon. Volgens Kohl past de opzet van de viering niet bij de slechte financiële toestand van de VN en was de afgesproken spreektijd van vijf minuten voor de vele bezoekende staatshoofden en regeringsleiders, onder wie de presidenten Clinton, Jeltsin en Chirac, veel te kort.

“De VN hadden beter verdiend”, zei Kohl gistermiddag in antwoord op vragen waarom hij niet in New York aanwezig was maar het aan minister van buitenlandse zaken en vice-kanselier Klaus Kinkel had overgelaten om Duitsland te vertegenwoordigen. Kohl was in Duitse media gekritiseerd omdat hij op het VN-feest, dat veel regeringsleiders mede gebruiken voor informeel contact, had ontbroken hoewel de Duitse politiek de afgelopen jaren gericht is op het verkrijgen van een vaste plaats in de Veiligheidsraad.

Gisteren had de Duitse regeringsvoorlichtingsdienst de afwezigheid van de kanselier in New York aanvankelijk verklaard met een verwijzing naar zijn overvolle agenda. Kohl bezocht zaterdag in München de viering van het 50-jarig bestaan van de CSU, zondag waren er verkiezingen in Berlijn.

Later gisteren, wellicht gealarmeerd door de kritiek in de media, zei Kohl dat hij geen zin had gehad om naar New York te reizen voor een rede van vijf minuten, want daarin had hij niet meer gezien dan het “afgeven van een visitekaartje”. “Ik heb groot respect voor de VN, maar ik geef aan dat respect geen uitdrukking in een rede van vijf minuten. Ik zal er bij een volgende gelegenheid spreken, maar dan zó dat men mij ook hoort”, zei hij.