Het Loo krijgt portret van prins

ROTTERDAM, 24 OKT. Het Nationaal Museum Paleis Het Loo krijgt een portret van het jong gestorven prinsje Frederik (1836-46), een neefje van koning Willem II. Voor zover bekend was er tot nu toe geen portret van hem in Nederlandse verzamelingen. Het werd in 1838 geschilderd door de hofschilder Jan Baptiste van der Hulst (1790-1862).

Het geschenk is voor 40.000 gulden gekocht door de Vereniging Oranje-Nassau Museum bij de kunsthandel Galerie Fischer in Luzern, met financiële steun van een aantal stichtingen en een royale gift van een van de leden van de vereniging. Het wordt morgenochtend aan Het Loo overgedragen. Het schilderij is gevat in de originele Biedermeier lijst en meet 96 bij 79 centimeter. Prins Frederik was een zoon van prins Frederik der Nederlanden en prinses Louise van Pruisen. Hij werd geboren in het paleis Voorhout in Den Haag en woonde later in Huis De Pauw in Wassenaar, het huidige gemeentehuis. Op de achtergrond van het schilderij staan de tuinen van De Pauw afgebeeld en het kerkje van Wassenaar.

Van der Hulst kwam uit Leuven, maar vestigde zich na de Belgische opstand van 1830 in de Noordelijke Nederlanden. Hij werd hofschilder van achtereenvolgens Willem I en Willem II. Tot zijn beste werken horen levensgrote portretten van leden van het Huis Oranje-Nassau die hangen in de Eetzaal van paleis Noordeinde.