Haan mag trainer van Feyenoord blijven

ROTTERDAM, 24 OKT. Arie Haan blijft trainer van Feyenoord. Hij hoeft zijn contract bij zijn vorige club, het Griekse PAOK Saloniki, niet uit te dienen. Dat bepaalde de president van de Rotterdamse rechtbank, mr. J. Mendlik, vanochtend in kort geding. De drie eisen van PAOK werden afgewezen.

“Een hele opluchting”, zei Haan na afloop in de rechtszaal. “Er is toch een stukje twijfel weggenomen. Nu kan ik rustig gaan trainen. Uiteraard moet ik nog een schadevergoeding aan PAOK betalen. Maar ze vroegen meer dan ik verdiende.”

De rechter hechtte veel waarde aan een ontslagbrief die Haan al op 23 augustus aan de voorzitter van PAOK had geschreven, lang voordat Van Hanegem bij Feyenoord was ontslagen.

De voorzitter berustte destijds, schriftelijk, in een vertrek van Haan, mits de trainer daarvan de financiële consequenties zou dragen. De rechter achtte het verder onwaarschijnlijk dat Haan nu nog goed zou kunnen functioneren bij PAOK.

Ook de eis dat Haan niet voor Feyenoord zou mogen werken wees de rechter af. PAOK heeft geen belang bij zo'n verbod, oordeelde de rechter. Eerder het tegendeel: als Haan nog een schadevergoeding moet betalen, kan hij beter in vaste dienst zijn bij Feyenoord.

Ten slotte kon PAOK niet aannemelijk maken dat Feyenoord schuldig is aan het vertrek van Haan uit Griekenland. Volgens de rechter moet ernstig rekening worden gehouden met de mogelijkheid dat Haan zélf Feyenoord heeft benaderd na het vertrek van Van Hanegem. “Ik kende de feiten als de beste”, zei Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik. “Daarom vind ik dit een normale uitspraak.”

Als Haan en PAOK het niet eens kunnen worden over de hoogte van een schadevergoeding, moet die in een bodemprocedure worden vastgesteld, waarschijnlijk in Griekenland. Dat kan, volgens de advocaat van Haan, drie tot vijf jaar duren.

Voordat tien dagen geleden de onderhandelingen over een afkoopsom werden afgebroken vroeg PAOK ongeveer 450.000 gulden. Haan bood drie maanden salaris: ongeveer tachtigduizend gulden.