'EU te optimistisch over banengroei'

LUXEMBURG, 24 OKT. De Europese ministers van financiën vinden de schatting van de Ierse commissaris Padraig Flynn (sociale zaken) dat de werkloosheid tegen het jaar 2000 kan worden gehalveerd veel te optimistisch. Tijdens een bijeenkomst in Luxemburg bespraken de bewindslieden de voortgang in een gezamenlijk rapport over de werkgelegenheid voor de Europese top van regeringsleiders in Madrid in december. In haar jongste rapportage denkt de Commissie dat bij voldoende economische groei en structureel hogere investeringen er tot het jaar 2000 elf miljoen banen bij kunnen komen. De werkloosheid zou daardoor dalen van 10,6 naar 7,5 procent. Als de lidstaten er nog een schepje bovenop doen zou de werkloosheid zelfs kunnen dalen tot 5 procent. De staten zouden dan de aanbevelingen over de toelatingeisen voor de monetaire unie moeten volgen en hervormingen uitvoeren op de arbeidsmarkt, zoals flexibilisering van arbeid en verlaging van de loonkosten. (ANP)