Christelijke partijen willen uitleg Justitie Georgisch asielgezin

VEENENDAAL, 24 OKT. De partijen RPF, GPV en SGP zullen bij staatssecretaris Schmitz (justitie) opheldering vragen over de dreigende uitzetting van een asielzoekersgezin uit Georgië.

De politieke partijen reageren daarmee op een actie van een snel groeiende groep Veenendaalse christenen, die zich met handtekeningacties en brieven aan de staatssecretaris sterk maakt voor het gezin dat momenteel verblijft in het asielzoekerscentrum in het naburige Leersum. Er zijn inmiddels meer dan zevenduizend handtekeningen verzameld. Die zullen aan Schmitz of aan een beleidsmedewerker worden aangeboden, zo zegt woordvoerder S. Paas. Een dergelijke ceremonie ging eerder niet door omdat Justitie geen beleidsmedewerker afvaardigde. Via de leden van de Tweede-Kamerfracties van RPF, GPV en SGP probeert de betrokken werkgroep nu “een nieuwe entree te vinden bij Justitie”.

Volgens de Veenendaalse christenen, afkomstig van de christelijk gereformeerde kerk uit de gemeente, is het zonneklaar dat het gezin (man, vrouw en een kind van een jaar) niet uitgezet kan worden. Het betreft een 26-jarige Georgiër, die vorig jaar de Georgische Veiligheidsdienst zou zijn ontvlucht en derhalve als deserteur en landverrader wordt beschouwd. Zijn vrouw, die hem een maand na zijn vlucht volgde, zou door de dienst bedreigd zijn. “Als hij teruggaat, wachten hem folteringen en een langdurige gevangenisstraf onder zeer slechte omstandigheden”, aldus Paas.

Het is, zo zegt Paas, onbegrijpelijk dat Justitie meent dat de man zonder gevaar naar huis kan worden gestuurd. “Het ministerie baseert zich op een wazige verklaring van Buitenlandse Zaken. Wij kunnen aantonen, onder andere aan de hand van gedegen rapporten van de Internationale Gemeinschaft für Menschenrechte en Amnesty International dat het gezin de meest elementaire rechtsbescherming zal missen.”

Paas meent dat een eventuele uitzetting door Justitie beschouwd moet worden als een “gebaar aan de stem van het volk” door het ministerie. “Men denkt blijkbaar dat de burgers asielzoekers zat worden en hoopt op deze manier aan een zeker draagvlak te beantwoorden. Wij zeggen dan tegen de staatssecretaris: kijk nu eens naar die duizenden handtekeningen, dat is pas de stem van het volk!” Inmiddels doen meer dan twintig kerken met de actie mee.