Chirac wil nog vier kernproeven houden

PARIJS/BRUSSEL, 24 OKT. De Franse president, Jacques Chirac, heeft verklaard dat Frankrijk “waarschijnlijk” nog vier kernproeven zal houden in de Stille Oceaan. Chirac zei dat gisteren voor de Amerikaanse televisiezender CNN. Vanochtend maakte de Europese Commissie bekend dat geen juridische stappen tegen Frankrijk zullen worden ondernomen wegens de kernproeven.

De opmerking van Chirac wordt gezien als een poging van Frankrijk, dat eerder had aangekondigd nog vijf tot zes proeven te zullen houden, de protesten tegen de proeven op de atols Mururoa en Fangatufa te verminderen.

Commissievoorzitter Santer deelde vanochtend mee aan het Europese Parlement in Straatsburg dat de Commissie Frankrijk niet aanklaagt bij het Hof. Wel zal de Commissie de regering in Parijs vragen meer informatie beschikbaar te stellen, om in staat te zijn de effecten van de kernproeven op lange termijn te beoordelen. Vanuit het Europarlement is de afgelopen tijd fel aangedrongen op juridische maatregelen tegen Frankrijk. Vandaag wordt in het Europarlement over het besluit van de Commissie gedebatteerd.

De discussie over de Franse kernproeven heeft ook binnen de Europese Commissie tot grote onenigheid geleid. Onder anderen de Deense commissaris, Ritt Bjerregaard, verantwoordelijk voor het milieubeleid en kernenergie, is voorstander van een hard optreden tegen Frankrijk. Maar de meeste andere leden van de Commissie verzetten zich daartegen. Eerder deze maand besloot de Commissie daarom de Franse regering te vragen om nadere informatie over de kernproeven.

Pagina 4: 'Frankrijk heeft Verdrag Euratom niet geschonden'

Volgens Santer bestaat binnen de Commissie nu consensus dat geen sprake is van overtreding van artikel 34 van het Euratom-verdrag, waarin staat dat “elke lidstaat op wiens grondgebied bijzonder gevaarlijke proefnemingen moeten plaatshebben”, verplicht is “aanvullende maatregelen te treffen voor de bescherming van de gezondheid, omtrent welke hij vooraf het advies van de Commissie inwint”.

De Conservatieve Nieuw-Zeelandse premier, Jim Bolger, heeft in New York verklaard dat zijn landgenoten moeten aanvaarden dat Frankrijk nog vier kernproeven gaat houden in Polynesië. “We staan aan de vooravond van het eind van kernproeven voor altijd”, aldus Bolger. Chirac heeft gezegd dat hij na de proeven van plan is een verdrag voor het algehele verbod op kernproeven te ondertekenen. Dat besluit kwam nadat vorige maand een commissie van Europese deskundigen niet alle meet-installaties in het betreffende gebied kon bezoeken, zodat er geen volledig beeld was van de genomen veiligheidsmaatregelen.