Boze boeren krijgen zendtijd van het CDA

DEN HAAG, 24 OKT. Het CDA heeft zijn zendtijd voor politieke partijen beschikbaar gesteld aan de protesterende boeren van het actiecomité 'Wij zijn het zat'. Het CDA wil daarmee de boeren “een steuntje in de rug geven” om in de uitzending het imago van de Nederlandse boer enigszins op te vijzelen. Het Commissariaat voor de Media heeft de partij vandaag echter om opheldering gevraagd.

Het comité 'Wij zijn het zat' reageerde “blij verrast” op het aanbod dat CDA-fractieleider Heerma gisteren op een partijbijeenkomst in IJsselmuiden aan de boeren deed. “Ik las het vanmorgen in de krant”, zegt H. Verkampen, voorzitter van de Brabantse tak van het actiecomité. “We zullen er zeker op inspelen. Veel boeren voelen zich gefrustreerd want in Den Haag ligt een papieren tijger die ons met regelneverij probeert te binden. Het aanbod van het CDA komt ons goed uit. We zijn ook bezig een CD uit te brengen - dus de muziek hebben we al!”, aldus Verkampen.

De boeren zouden ook graag zendtijd van de omroepen krijgen om in een nationale televisieactie “de aandacht te vestigen op het leven op het platteland”. Het CDA juicht dat idee toe. “De boer voelt zich de laatste tijd nogal veel in de beklaagdenbank gezet. Alle hulp is welkom. Daarom stellen wij ook de zendtijd voor de politieke partijen beschikbaar”, aldus een woordvoerder.

De politieke partijen krijgen de zendtijd toegewezen door het Commissariaat voor de Media, maar volgens de CDA-woordvoerder zijn daar geen richtlijnen voor de invulling van de zendtijd aan verbonden. Het CDA stelt de boeren verder geen voorwaarden.

Het Commissariaat voor de Media wijst het CDA erop dat de partij altijd de 'eindverantwoordelijkheid' voor het programma houdt. Volgens het commissariaat is het niet de bedoeling dat de partijen 'ongecontroleerd' gebruik laten maken van hun zendtijd.