Bospadde-stoelentaart

Tal van groentewinkels verkopen combinaties van paddestoelen met kruiden als rozemarijn of tijm, koriander of andere groene kruiden onder de naam 'gemengde bospaddestoelen'. Die combinaties passen wonderwel bij wild, maar mijn gedachten gingen uit naar een vegetarische taart.

Voor 4 personen:

5 plakjes roomboter bladerdeeg

1 sjalotje

20 gram boter

150 gram gemengde bospaddestoelen

1 eetlepel cognac, eventueel 2 eetlepels vegetarische oestersaus met champignons (Woh Hup)

zout, peper

3 zongedroogde tomaten op olie

4 eieren

3 deciliter keukenroom of schenkroom

2 eetlepels gesnipperde koriander of peterselie

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Ontdooi het bladerdeeg en pel en snipper het sjalotje. Verhit de boter en fruit de sjalotsnippers hierin 2 minuten lang. Voeg de paddestoelen toe en roerbak dat alles in 5 minuten gaar. Voeg de cognac toe en desgewenst de oestersaus. Breng de paddestoelen met zout en peper op smaak. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond en bekleed hiermee een platte ingevette ovenschaal 24-26 centimeter doorsnee. Snijd de tomaten in stukjes en klop de eieren los met de room en zout en peper. Verdeel het paddestoelenmengsel, de stukjes tomaat en de koriander over de deegbodem. Schenk het eimengsel erop en bestrijk ook de deegrand met ei. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in 35-40 minuten goudbruin en gaar. Controleer, door middenin de taart te prikken, of het ei gestold is. Serveer de taart in punten en geef er een salade bij.

    • Annelène van Eijndhoven