'Bokspartijen moeten korter'

HILVERSUM, 24 OKT. De Engelse bokspromotor Frank Warren en de voorzitter van de Nederlandse Boks Bond (NBB), Henk Los, hebben gisteren ideeën geopperd om de bokssport veiliger te maken. Warren wil een speciaal fonds oprichten om de kostbare, moderne MRI-hersenscans in te kunnen voeren voor boksers. Zo kan de conditie van de hersenen nauwkeuriger worden bekeken. Los wil aan de Europese bond voorstellen bokspartijen voortaan nog maar maximaal tien ronden te laten duren, zoals in de Benelux gebruikelijk is. Volgens Los, gisteren aan het woord in een radioprogramma, vinden knock-outs vaak plaats in de laatste ronde van een partij, als een bokser vermoeid raakt. Twaalf ronden is volgens hem daarom te lang voor een bokswedstrijd. Het plan van Los komt als reactie op de dood van drie boksers in acht dagen. Aanleiding voor Warrens fonds is de dood van twee Britse boksers: Bradley Stone en de Schot James Murray. Het fonds zal de naam Murray Stone Fund krijgen. Warren verwacht dat alle Britse beroepsboksers (ongeveer achthonderd) gebruik kunnen maken van het fonds. Het maken van een MRI-scans kost ongeveer vijftienhonderd gulden.