Boerenzoon probeert zichzelf in brand te steken na inval politie

APELDOORN, 24 OKT. Een boerenzoon uit Uchelen heeft vanochtend geprobeerd zichzelf in brand te steken. Hij had zich op het erf van zijn vaders bedrijf al met benzine overgoten, toen een team van de Apeldoornse politie hem overmeesterde. De 21-jarige K. had eerder bezine richting de agenten gegooid en hen met een aansteker bedreigd. De man is gearresteerd. Volgens politie-voorlichter P. Dillen van Apeldoorn was de landbouwerszoon 'agressief en in alle staten', als gevolg van de komst van de zogenoemde aanhoudingsgroep die de onderneming van zijn vader kwam sluiten.

Dillen zegt dat er al tien jaar lang 'ernstige problemen' bestaan tussen de boer en de plaatselijke overheid. De agrariër zou “illegaal bouwen, illegaal mest opslaan en illegaal dieren slachten”. Ambtenaar H. Meijer van de gemeente Apeldoorn voegt daaraan toe dat K. zich 'op geen enkele manier' aan de bestaande wetten hield. “Hij heeft zijn bedrijf regelmatig op eigen houtje uitgebreid. Bovendien veroorzaakte hij door zijn gedrag tal van klachten bij buurtbewoners.”

Meijer herinnert zich dat de gemeente de boer 'herhaaldelijk en duidelijk' te kennen heeft gegeven dat hij over de schreef was gegaan. “Maar hij wilde niet luisteren, sloeg alles in de wind. Ten slotte is de rechter ingeschakeld. Die bepaalde dat het bedrijf - K. knoeide ook met de verwerking van asbest - moest worden ontruimd. Vanochtend ging een team van bouwtoezicht, de milieupolitie en agenten naar de boerderij in Uchelen. Daar voerde de boerenzoon een eenmansactie. Zijn vader, de eigenaar van de onderneming, was op het moment van de inval niet aanwezig.