Berlusconi krijgt steun links tegen regering

ROME, 24 OKT. Het Italiaanse kabinet wankelt nu de communisten hebben besloten mee te stemmen met een motie van wantrouwen tegen premier Lamberto Dini, die is ingediend door het rechtse blok onder leiding van mediamagnaat Silvio Berlusconi.

De partij Communistische Heroprichting besloot gisteren de motie te steunen. Als alle partijen hun fractiediscipline handhaven, zou de motie met een handvol stemmen verschil worden aangenomen. Vanmiddag begint in de Kamer van Afgevaardigden het debat hierover. De stemming wordt donderdag verwacht.

Verwacht wordt dat premier Dini een dringende oproep zal doen om de begroting voor volgend jaar niet het slachtoffer te laten worden van deze politieke crisis. De onzekerheid heeft de afgelopen vier dagen al geleid tot een sterke koersval van de lire. Als de bezuinigingsmaatregelen uit de begroting in gevaar komen, kan de lire verder terrein verliezen.

De motie van wantrouwen tegen het kabinet is een reactie op de motie van wantrouwen tegen minister van justitie Filippo Mancuso, die donderdag is aangenomen door de partijen die het kabinet-Dini steunen: de Democratische Partij van Links, de federalistische Lega Nord en wat kleinere centrum- en linkse partijen. Mancuso werd verweten de smeergeldonderzoeken te willen blokkeren.

Rechts en de communisten zijn het erover eens dat Dini hierna niet meer kan pretenderen een zakenkabinet te leiden dat politiek neutraal is. Hij steunt nu op de verliezers van de verkiezingen van maart vorig jaar (met uitzondering van de Lega, die eerst in het Berlusconi-kamp zat). De tegenstanders van Dini vinden dat de kiezers zich over deze veranderingen moet kunnen uitspreken.

De communisten hebben daarnaast bezwaar tegen het volgens hen onnodig harde economische beleid van het kabinet, terwijl rechts Dini juist heeft verweten niet hard genoeg te zijn.

De politieke crisis gaat verder dan het kabinet. Ook president Oscar Luigi Scalfaro, die Dini de afgelopen maanden heeft gesteund, is erbij betrokken geraakt. Mancuso heeft in zijn rede donderdag in de Senaat herinnerd aan een aantal vraagtekens rondom de president. Scalfaro heeft nooit volledig opening van zaken willen geven over de honderdduizend gulden per maand die hij in de jaren tachtig als minister van binnenlandse zaken heeft gekregen van de civiele geheime dienst. Eerst suggereerde Scalfaro dat hij nooit geld had gekregen, later zei hij dat het alleen voor “institutionele doelen” was gebruikt. Hij schermt met het staatsgeheim en internationale belangen. In een verklaring zondag wees Scalfaro Mancuso's beschuldigingen af dat hij heeft geprobeerd de inhoud van een rapport hierover te veranderen.

    • Marc Leijendekker