Akkoord over Oost-Slavonië

OSIJEK, 24 OKT. Kroatië en de Kroatische Serviërs hebben in principe afgesproken dat Oost-Slavonië, het laatste deel van Kroatië dat nog in handen van de Kroatische Serviërs is, na een interim-periode deel zal blijven uitmaken van Kroatië. Die principe-afspraak wordt beschouwd als een belangrijke doorbraak, die een oplaaien van de strijd tussen de Kroaten en de Kroatische Serviërs kan voorkomen. De Kroatische Serviërs hebben sinds 1991, toen Kroatië zijn onafhankelijkheid uitriep, hardnekkig geweigerd in een Kroatische staat te leven. In besprekingen, gisteren, onder auspiciën van de Amerikaanse ambassadeur Galbraith en VN-bemiddelaar Stoltenberg, kwamen beide partijen tot de afspraak dat de Kroatische soevereiniteit over Oost-Slavonië zal worden hersteld na een interim-periode. In die periode wordt Oost-Slavonië door de VN bestuurd. De belangrijke vraag hoe lang de interim-periode zal duren, is nog niet opgelost. (Reuter/AP)