Aandelenmarkt herstelt van klap lagere dollar

AMSTERDAM, 24 OKT. Op de Amsterdamse effectenbeurs was de aandelenmarkt vanmorgen in herstel nadat deze gisteren een klap te verwerken had gekregen door de sterk dalende dollar. De AEX-index, noteerde rond het middaguur 450,98 punten, een winst van 1,78 punten. Gisteren leverde de index bijna 6 punten in. AMSTERDAM “Dit is een technisch herstel”, oordeelde een handelaar, “Het ziet er nu wat vriendelijker uit, maar de stilte is wederom ingetreden.” Als voorbeeld noemde hij KPN, dat vanmorgen enige tijd onder druk stond, even op een koers van 54,60 stond, maar daarna weer opkroop. Rond 12.30 uur noteerde het post- en telecomfonds onveranderd op 54,80 gulden.

De dollar schommelde vanmorgen rond de 1,55 gulden, de obligatiemarkt was vast. Akzo Nobel sprong er opvallend uit met een winst van 2,50 op 181,30. De afgelopen dagen stond het aandeel onder sterke druk door de commotie in Groot-Brittannië rond de anti-conceptiepil van het concern.

Philips sprokkelde er acht dubbeltjes bij op 67,90. Het elektronicaconcern kreeg een duw in de rug door de stijging van high- techaandelen op Wall Street. “IBM steeg maandagavond met ruim twee dollar”, verklaarde een handelaar. Overmorgen maakt Philips de resultaten over het derde kwartaal bekend. Fokker steeg vanmorgen 10 cent tot 7,10. De technisch failliete vliegtuigbouwer heeft op 29 november een aandeelhoudersvergadering belegd. Tegen die tijd moet er duidelijkheid bestaan over de toekomst van Fokker.

KNP BT, fabrikant van papier en verpakkingen, dikte een gulden aan op 46,90. Op de Europese valutamarkten steeg de Amerikaanse dollar vanmorgen licht. Rond het middaguur werd 1,5512 gulden genoteerd, tegen 1,5475 gisteren bij het slot. De dollar had gisteren hevig te lijden onder een vlucht van beleggers vanuit de lire in harde valuta's als de Duitse mark en de gulden wegens de politieke verwikkelingen in Italië. De lire kroop vanmorgen omhoog van 0,9575 gulden per duizend tot 0,9620.

Ook de andere relatief zwakke Europese valuta's herwonnen terrein tegenover de gulden en de Duitse mark. De koers van het pond sterling steeg van 2,4500 tot 2,4555 gulden en die van de Franse frank van 31,740 gulden per honderd tot 31,835.

NEW YORK Op Wall Street heerste gisteren een uitgesproken negatieve stemming. Beleggers deden stukken van de hand naar aanleiding van uitspraken van Fed-president Alan Greenspan die erop wijzen dat er voorlopig geen renteverlaging in de VS in het vat zit. De Dow Jones-index sloot 39,38 punten lager op 4755,48.

Wall Street was zeer wispelturig gestemd. Het verlies viel dankzij koopjesjagers niet nog groter uit. Computerfondsen zoals IBM en Digital deden het goed.

De notering van het fotografieconcern Polaroid leed verlies na de bekendmaking dat Gary DiCamillo, die afkomstig is van Black and Decker, de nieuwe topman wordt. Handelaren hadden verwacht dat een zwaarder type dan DiCamillo zou worden benoemd om de winstpositie van Polaroid te verbeteren.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vandaag lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 141,99 punten ofwel 0,8 procent tot 18.014,25.