Zware gevechten op Sri Lanka, zeker 177 doden

NEW DELHI, 23 OKT. Bij hevige gevechten tussen Sri-Lankese regeringstroepen en separatistische Tamil Tijgers op het schiereiland Jaffna in het noorden van het land zijn het afgelopen etmaal ten minste 104 mensen om het leven gekomen. Daarnaast vielen strijders van de Tijgers in het oosten van het land opnieuw een dorp aan, waarbij zeven leden van de Sinhalese meerderheid werden gedood, nadat ze zaterdagmorgen vroeg in een ander dorp al 66 Sinhalese burgers hadden gedood.

Volgens mededelingen van de Sri-Lankese regering is het leger nog steeds aan de winnende hand bij een offensief in Jaffna dat begin vorige week begon. In totaal zijn daarbij al zo'n 500 mensen om het leven gekomen, grotendeels strijders van de Tijgers. Regeringsmilitairen sluiten niet uit dat ze er op korte termijn in zullen slagen ook de stad Jaffna, de hoofdplaats van de Tijgers van de afgelopen jaren, zullen innemen. Overigens is het door een onlangs ingevoerde censuur van de kant van de regering moeilijk om een exact beeld van het strijdverloop te krijgen. Zware regenval bemoeilijkt de strijd voor beide kanten op het ogenblik. Een gisteren opnieuw ingesteld uitgaansverbod in de hoofdstad Colombo is inmiddels opgeheven. Dit was van vrijdagmorgen tot zondagmorgen afgekondigd, omdat de autoriteiten vreesden voor vergeldingsacties van Sinhalezen tegen leden van de Tamil-minderheid nadat de Tijgers enkele grote oliedepots in Colombo in brand hadden gestoken. Zo'n 20 procent van de Sri-Lankese olievoorraden ging daardoor in vlammen op. Een van de oliedepots brandde vandaag nog steeds door.