VS: misschien minder militairen

WASHINGTON/TOKIO, 23 OKT. De Amerikaanse minister van defensie, William Perry, heeft gisteren onderstreept dat Washington zijn bases op het Japanse eiland Okinawa wil handhaven, ondanks de groeiende en steeds vijandiger demonstraties op het eiland. Maar hij voegde er in een vraaggesprek met de televisiemaatschappij NBC aan toe dat Washington een Japans verzoek om vermindering van het aantal Amerikaanse militairen op Okinawa - 24.000 - in overweging zal nemen. “We zullen al het mogelijke doen om de zorgen van de inwoners van Okinawa weg te nemen”, zei hij.

Perry brengt in de laatste dagen van oktober een bezoek aan Tokio en zal dan onder anderen premier Tomiichi Murayama ontmoeten, aldus een zegsman op het Japanse ministerie van defensie.

Murayama en de Amerikaanse president Clinton spreken elkaar op 20 november in Tokio en zullen dan een gezamenlijke verklaring afleggen gericht op het herstellen van het vertrouwen van de Japanse bevolking in de veiligheidsrelatie met de Verenigde Staten. Daarbij zullen zij, aldus Japanse functionarissen, wijzen op de spanning op het Koreaanse schiereiland en destabiliserende ontwikkelingen in China en Zuidoostazië. Het bilaterale veiligheidsverdrag heeft daarbij een “kalmerende functie”.

Naar verwachting zal premier Murayama tijdens de ontmoeting ook het probleem van de Amerikaanse bases op Okinawa aan de orde stellen. Een functionaris uitte echter zorgen over het opnemen van dit onderwerp in een verklaring die is bedoeld om het belang van het veiligheidsverdrag te bevestigen. De kosten en baten van het bilaterale verdrag en het belang van de dialoog op het veiligheidsvlak moeten duidelijk aan de Japanse bevolking worden uitgelegd aldus de functionaris.