Voorzitter en zijn supporters

Ajax-voorzitter Van Praag nam afgelopen week het voortouw in de strijd tegen het supportersgeweld. De voorzitter van de landskampioen nodigde onder meer zijn collega's, de KNVB, de politie en staatssecretaris Terpstra uit voor een dagje discussiëren over het voetbalrapalje.

In de RAI toonde Van Praag zich een weinig elegante gastheer. In zijn toespraak haalde de voorzitter stevig uit naar zijn gasten. De Feyenoord-krant en Vitesse-voorzitter Aalbers bezondigen zich volgens hem aan “stemmingmakerij”, de politie en de burgemeesters houden er “krankzinnige ideeën” op na en het supportersbeleid van de voetbalbond en de overheid stelt niets voor.

Ook de clubs die niet in de RAI aanwezig waren, kregen een sneer. Van Praag vertelde dat Excelsior had afgezegd omdat de Rotterdamse club het congres een Ajax-show noemde. Op die houding paste volgens Van Praag slechts één straf: “Zo'n club hoort niet thuis in het betaald voetbal.”

De Ajax-fans illustreerden deze week de noodzaak van een daadkrachtig supportersbeleid. Vijf Ajax-aanhangers sloegen woensdag na afloop van het Champions League-duel tegen Grashoppers een trambestuurder het ziekenhuis in. Gisteren, vóór Feyenoord-Ajax, hield de politie dertien personen aan voor onder meer vernieling en het roepen van beledigende of discriminerende teksten. Kort na de wedstrijd staken fans van Ajax het nog halfvolle tribunevak G van De Kuip in de brand. Door snel ingrijpen van enkele suppoosten met brandblussers was het vuur snel gedoofd en bleef de schade (25.000 gulden) beperkt tot enkele tientallen stoeltjes.

Ajax-supporters die na het duel met een bus op weg waren naar Amsterdam, misdroegen zich vervolgens bij een benzinepomp langs de A13. Ze roofden artikelen uit de pompwinkel, richtten voor duizenden guldens schade aan, trapten een deuk in de auto van een tankende Feyenoord-fan en reden weg met hun bus zonder te betalen. In Kennemerland hield de politie 25 tot 30 Ajax-supporters aan.

“Mensen die zich ernstig misdragen komen er bij ons nóóit meer in”, beweerde de voorzitter vorige week in de RAI. De relschoppers die de trambestuurder te grazen namen, werden vorige week door Van Praag voor het leven uit De Meer gestoten. Als de Ajax-fans hun gedrag niet wijzigen en Van Praag woord houdt, lost het tekort aan zitplaatsen in het nieuwe Ajax-stadion zich vanzelf op.

    • Arjen Ribbens