Veel belangstelling uit VS voor tweede tranche van KPN

AMSTERDAM, 23 OKT. De belangstelling uit Amerika voor de tweede tranche KPN is volgens ABN Amro een teken dat de introductie van het aandeel op Wall Street vanmiddag een succes zal worden. In New York zou het post- en telecomfonds om 15.30 uur Nederlandse tijd voor het eerst op het zogeheten Big Board verschijnen.

Amro constateert verder dat in het bijzonder de vraag van Nederlandse institutionele en particuliere beleggers voor aandelen in de tweede tranche groot was. Van de totale vraag van ruim 200 miljoen aandelen kwam 55 procent uit Nederland.

In Nederland schreven op de tweede tranche 190.000 particulieren in voor in totaal 52 miljoen aandelen. Daarmee overtrof de belangstelling van particulieren die van bij de beursintroductie van KPN vorig jaar, toen een nagenoeg even groot aantal van hen inschreef op 39 miljoen aandelen.

Particulieren krijgen voorrang bij toewijzing van aandelen. De eerste 100 aandelen of minder, waarover ze een korting ontvangen van 2,50 gulden, worden volledig toegewezen. Voor particulieren die op meer dan 100 aandelen hebben ingeschreven geldt een aparte regeling. Zo krijgt de belegger die inschreef op 300 aandelen er 265 toegewezen. Dat is 100 procent over de eerste 100, 85 procent over de inschrijving tussen de 101 en 250 aandelen en 75 procent over de aandelen daarboven tot 500 stuks.

Met de 100 miljoen aandelen die de overheid met de tweede tranche verkoopt zakt haar belang in KPN terug van 70 naar 48 procent. Dit percentage zou de komende weken kunnen zakken tot maximaal 45 procent. Want de overheid en ABN Amro hebben een overtoewijzingsoptie, een zogeheten greenshoe, afgesproken. Bij uitoefening daarvan zal de herplaatsing maximaal 115 miljoen aandelen groot zijn. De greenshoe is een instrument om de koers na uitgifte te stabiliseren, ofwel een gezonde zogeheten namarkt te bevorderen.