Turks protest in Amsterdam

AMSTERDAM, 23 OKT. Naar schatting zesduizend Turken hebben zaterdagmiddag in Amsterdam gedemonstreerd tegen het beleid van stadsdeel De Baarsjes.

De vereniging Aya Sofia had opgeroepen tot het protest. De vereniging wil op het voormalige Riva-terrein in het stadsdeel de beschikking krijgen over 5000 vierkante meter voor een cultureel centrum met onder meer een sporthal, leslokalen en een gebedsruimte. Het stadsdeel wil echter geen groot Turks bolwerk en vindt 1000 vierkante meter genoeg waarbij de vereniging in ieder geval moet afzien van een sporthal.

Het conflict tussen de moskeevereniging Milli Güors Amsterdam-West en stadsdeel de Baarsjes duurt inmiddels langer dan een jaar, sinds het moment dat de Turkse vereniging de voormalige RIVA-garage aan de Baarsjesweg heeft gekocht. De deelraad wil woningen en kleine bedrijfsruimten op het terrein.