Stichting: 'Vie d'Or eindelijk failliet'

EINDHOVEN, 23 OKT. De Verzekeringskamer zal ruim twee jaar na de ineenstoring van levensverzekeraar Vie d'Or nu toch overgaan tot aanvraag van het faillissement. Dat meldt de belangenorganisatie van gedupeerde polishouders, de Stichting Vie d'Or, in een brief aan haar leden. De Verzekeringskamer is als enige gerechtigd om het faillissement aan te vragen.

Na het financiële debâcle van de Veldhovense verzekeraar werd eind 1993 een noodregeling van kracht. Op grond daarvan droeg de toezichthoudende Verzekeringskamer de portefeuille van Vie d'Or over aan branchegenoot Twenteleven, een onderdeel van levensverzekeraar Levob. Deze overdracht had augustus vorig jaar pas plaats, nadat de rechtbank in Den Bosch een bijzondere machtiging daartoe verstrekte.

Bij het verstrekken van de machtiging droeg de rechtbank de activa van Vie d'Or, zoals vorderingen op wanbetalers, over aan de stichting van de polishouders. De rechter bepaalde echter dat de stichting de opbrengsten daarvan niet alleen ten goede mocht laten komen aan polishouders. Ook andere crediteuren zouden hiervan mee moeten profiteren.

De Verzekeringskamer ging in hoger beroep tegen deze beschikking. Ondertussen was Vie d'Or formeel nog niet failliet verklaard. Het Gerechtshof in Den Bosch bepaalde afgelopen zomer dat beroep niet mogelijk was. De Wet Toezicht Verzekeringsbedrijf sluit beroep uit.

“Nu daarmee duidelijk is geworden dat voor het faillissement niets meer in het belang van de polishouders kan worden gedaan, zal de Verzekeringskamer binnenkort het faillissement aanvragen”, aldus de stichting in haar brief. Zij streeft naar maximale samenwerking met de in dat faillissement te benoemen curator.(ANP)