Schotland verslaat Zimbabwe in eindstrijd om Dunhill Cup

ST ANDREWS, 23 OKT. De Schotse golfers Andrew Coltart, Sam Torrance en Colin Montgomerie zijn er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd de begeerde Dunhill Cup in Schotland te houden. Het favoriete trio van de duizenden toeschouwers op de befaamde Old Course van Saint Andrews versloeg gisteren in de finale Zimbabwe met 2-1. Torrance en Coltart zorgden voor de winstpartijen. De laatste, en minst bekende, vestigde de aandacht op zich met een hole-in-one op de achtste.

Montgomerie had zijn dag niet. Hij had in de finale liefst zes slagen meer nodig dan Nick Price. De voormalige aanvoerder van de wereldranglijst, nu derde, was de afgelopen week uitstekend op dreef. Hij scoorde achtereenvolgens 67, 68, 68, 69 en 68 voor een totaal van min-twintig over vijf dagen. Gisteren leverde hij een scorekaart in met 68 erop. Montgomerie, toch bezig aan een prachtig seizoen, stelde met 74 teleur. Het deerde de Schotse ploeg niet, zelfs niet tegen gerenommeerde spelers als Mark McNulty, die afgelopen week nog niet had verloren, en Tony Johnstone.

Coltart verstoorde gisteren als eerste het evenwicht. Hij nam tegen Johnstone een voorsprong met een birdie, een putt van een meter of vier, op de vijfde hole. Hij sloeg, met een ijzer 6, echt toe op de achtste, een par-drie van zo'n 150 meter. De bal stuiterde perfect voor de pin en rolde als vanzelfsprekend binnen. Het pleit was daarmee beslist, zeker toen de Zimbabwaan Johnstone op de veertiende een bogey liet noteren.

Torrance en McNulty gingen negen holes gelijk op. Op de terugweg naar het clubhuis was de 42-jarige Schot zuiniger. Hij maakte birdies op de 12e en 14e. Het was genoeg voor de Schotse euforie, al keek Montgomerie aanvankelijk nog sip. Hij hield Price vier holes in bedwang. Maar op de lange vijfde, een par-vijf, verdween het balletje na zijn tweede slag in het bos. Hij pakte een strafslag en kwam prompt weer in de knoei. Een dubbele bogey was het resultaat; Price stelde er een birdie tegenover.

bpNa afloop was Montgomerie zijn nederlaag tegen Price snel vergeten. Hij wees er terecht op dat het veroveren van de Cup (en een kwart miljoen gulden per persoon) een teamverdienste was. Elk lid afzonderlijk won de afgelopen dagen immers vier van de vijf partijen; Schotland verloor daardoor geen wedstrijd.

Montgomerie prees daarnaast de jonge Coltart, 25 jaar pas, en de nummer 121 van de wereld. “Fantastisch voor Andrew. Dit zal hem ongelooflijk veel zelfvertrouwen geven”, prees Montgomerie zijn jonge landgenoot. “Ik heb er al die tijd van gedroomd hier terug te komen en dan te winnen”, zei Coltart, die vorig jaar nog teleur stelde in de voorwedstrijden.