Rechtszaak Bruna tegen PTT-dochter

Een tiental Bruna-winkeliers beschuldigt Postkantoren BV van misbruik van zijn monopoliepositie. De exloitant van de Nederlandse postkantoren wil dat Bruna-winkels met een postagentschap kiezen voor de eigen formule Postkantoor-Winkel. Als de Bruna-winkeliers daarmee niet akkoord gaan, verliezen zij hun postagentschap. Bruna is het met deze plannen niet eens en stapt naar de rechter.

Volgens Postkantoren, een gezamenlijke onderneming van PTT Post en ING-dochter Postbank, staat het winkeliers vrij verder te gaan als franchisenemer van Bruna. Willen ze echter het postagentschap behouden, dan zullen zij behalve de naam Bruna officieel de titel Postkantoor moeten voeren, zaken doen met distributeurs en leveranciers van Postkantoren BV en betalen voor de reclame-activiteiten van Postkantoren. Postkantoren BV heeft 700 eigen vestigingen en 1.500 agentschappen in tabakszaken, tijdschriftenwinkels, drogisten en supermarkten. Van de agentschappen wil het bedrijf er vierhonderd omvormen tot volwaardige franchise-vestigingen. De winkeliers vrezen verlies van omzet en klandizie, wanneer zij niet op de eisen van Postkantoren BV ingaan en het postagentschap verliezen. De ondernemersorganisatie MKB Nederland diende daarom begin dit jaar al een klacht in bij het ministerie van economische zaken tegen Postkantoren BV.