President Ivoorkust wint verkiezingen

ABIDJAN, 23 OKT. De presidentsverkiezingen in de Westafrikaanse staat Ivoorkust van gisteren zijn gewonnen door Henri Konan Bédié, de kandidaat van de PDCI, de partij die al sinds de onafhankelijkheid in 1960 aan de macht is in het land.

De nationale radio bestempelde vanochtend Bédié tot de “grote winnaar” van de verkiezingen. Volgens voorlopige uitslagen heeft Bédié 90 procent van de stemmen. Zijn enige rivaal, Francis Wodié van de kleine oppositiepartij PIT, behaalde slechts 10 procent. De radio sprak van een “waar plebisciet”. De opkomst bedroeg volgens het radiostation ongeveer 60 procent. De definitieve uitslag zou uiterlijk morgen bekend worden.

De overwinning van Bédié, president sinds de dood in 1993 van Félix Houphouët Boigny, de vader des vaderlands van Ivoorkust, kwam nauwelijks als een verrassing. De belangrijkste oppositiepartijen boycotten de verkiezingen van gisteren omdat ze vonden dat er met de kiesregisters was geknoeid en de kieswet onrechtvaardig was.

Belangrijkste vraag gisteren was of de oppositie haar dreigement van een actieve boycot zou uitvoeren en de Ivoriaanse kiezers zou verhinderen om naar de stembus te gaan. In de meeste delen van het land was het gisteren echter rustig. Volgens waarnemers was dit mede het gevolg van een perscommuniqué dat zaterdagavond op het Ivoriaanse journaal werd voorgelezen. De regering maakte daarin een aantal personele wijzigingen in de legertop bekend. Dit zou de meeste Ivorianen ervan hebben overtuigd dat het de strijdkrachten ernst was om eventuele verstoringen van de orde met harde hand aan te pakken. Slechts in de stad M'bengué bij de grens met Burkina Faso kwam het tot ongeregeldheden, waarbij ten minste twee mensen de dood vonden.

In de metropool van het land, Abidjan, was het gisteren doodstil. Veel inwoners van de stad bleven uit angst voor ongeregeldheden de hele dag binnenshuis. Velen ook hadden hun auto verborgen. Ook in het havenstadje Grand Bassam, een geliefd toeristenoord, was het gisteren doodstil. De stranden lagen er verlaten bij en de enkele caféhouders die hun zaak hadden geopend, liepen knarsetandend door hun lege etablissement.

In heel Abidjan was het leger prominent aanwezig, vooral in de arme wijk Yopougon, het bolwerk van de oppositie, waar het maandag tot ongeregeldheden kwam. Zodra het daar ook maar tot een begin van samenscholing kwam, waren de militairen onmiddellijk ter plekke.