PASTA FRESCA UIT DE BAKPAN

Sommige regionale keukens van Italië kennen luchtige pannekoekjes, die meesteal met allerlei hartigs worden gevuld, waarna de rolletjes samen met wat saus de oven ingaan en als eerste gang van de maaltijd worden geserveerd. In Toscane spreekt men dan van crespelle ripiene maar in Piedmonte worden de gevulde pannekoekjes cannelloni genoemd. Niet te verwarren met de Napolitaanse cannelloni. Dat zijn ook gevulde rolletjes maar dan van verse vellen pastadeeg die eerst in water werden gekookt. Van beide verse en gevulde deegwaar prefereer ik de crespelle omdat het deeg daarvan luchtiger is. Pasta fresca maar dan uit de bakpan.

Voor 8 crespelle:

85 gram bloem

4 eieren

deciliter melk

2 eetlepels versgeraspte grana padano (of extra belegen boeren Goudse)

zout en versgeraspte nootmuskaat

zonnebloemolie

Voor de vulling:

180-200 gram mozzarella, in blokjes

130 gram ricotta (of uitgelekte Hüttenkäse)

2 eetlepels grana padano (of extra belegen boeren Goudse)

1 eetlepel fijngesneden verse bieslook (facultatief)

en verder:

1 deciliter zelfgemaakte tomatensaus

1 eetlepel olijfolie

zout en versgemalen peper

1-2 theelepels oregano

Roer in een kom een voor een de eieren door de bloem en verdun het mengsel met de melk en deciliter water tot een glad en tamelijk dik beslag. Roer de kaas erdoor en breng het beslag verder op smaak met zout en nootmuskaat. Laat het een uurtje rusten. Meng de ingrediënten voor de vulling luchtigjes door elkaar. Bak van het beslag 8 crespelle (houd ze blank) in een bakpannetje van 16 cm doorsnede; vet het bakpannetje tussendoor telkens dun in met een in olie gedoopt propje keukenpapier. Vul de afgekoelde pannekoekjes met de kaasvulling, rol ze op en snijd elk rolletje overdwars doormidden. (Tot zover de voorbereiding). Leg de gevulde crespelle naast elkaar in een ovenschaal, lepel de tomatensaus en de olijfolie erover en bestrooi de rolletjes met oregano. Zet de schaal circa 20 minuten in een voorverwarmde (200ß8) oven, of tot het gerecht door en door warm is. Voldoende voor 4 personen als voorgerecht of voor 2 personen als hoofdgerecht.

    • Florine Boucher