Orlando Trustfull ziek van reserverol in nieuw Feyenoord; Peter Bosz: 'Het is logisch dat het nog niet perfect liep'

ROTTERDAM, 23 OKT. Ajax-aanvoerder Danny Blind moest lachen om de vraag. Of hij een ploeg net zo tegen Ajax zou laten spelen als Feyenoord gisteravond? “Moet ik dat nu zeggen? Laten we het daar later nog maar eens over hebben.” Blind wilde niet op gevoelige tenen trappen. Uiteindelijk kon hij toch zijn mond niet helemaal houden. “Ik zou het niet zo doen, nee.”

Ajax wist dat Feyenoord behoudend zou spelen. Dat had de ploeg drie dagen eerder tegen Everton ook gedaan. Maar zó behoudend hadden de Amsterdammers het niet verwacht. Blind: “Toen het nog 0-0 stond, zag ik al dat Van Bronckhorst en Witschge zich lieten terugzakken. Je hoeft ons ook niet in ons eigen strafschopgebied vast te zetten, maar pas tien meter over de middenlijn is wel erg laat. Reiziger kon steeds zo doorlopen.” Hoewel Ajax bij alle tegenstanders ontzag inboezemt, begreep de Amsterdamse captain het niet erg. “Van Gobbel en Boateng zijn toch niet de langzaamsten? En Zwijnenberg ook niet. Die kunnen rechts en links best het één en ander corrigeren.”

Op papier speelde Feyenoord tegen Ajax nog verdedigender dan tegen Everton. Want in het basisteam was aanvaller Blinker vervangen door middenvelder Bosz. Toch zag het er aanvallender uit dan in Liverpool, aangezien Feyenoord met Obiku en Larsson twee dicht bij elkaar spelende spitsen had. Dat bleek ook uit de stand na zeven minuten: 2-0 voor Feyenoord. Daarna kwam Ajax snel terug. “Dat was grotendeels onze eigen schuld”, meende Feyenoord-aanvoerder Ronald Koeman. “We hebben ons te veel laten terugdringen.” Dat was geen kritiek op de tactiek van de trainer, maar op het spel van zijn medespelers. “Het was opmerkelijk dat er in een kleine ruimte toch steeds Ajacieden vrijkwamen. Als je zo speelt als wij moet je wel kort dekken en heel scherp zijn in de duels. Dat gebeurde niet.”

Koeman had wel begrip voor de strijdwijze van Arie Haan. “Hij kiest voor zekerheid. We hebben de afgelopen weken veel goals tegen gehad.” En ook met dit systeem was er volgens de verdediger veel mogelijk. “Ik kon de bal toch diep spelen. Met name Obiku kan een bal vasthouden. Je zag dat er goede kansen ontstonden.” Ook Peter Bosz verdedigde de tactiek. “Het is logisch dat het nog niet perfect liep”, oordeelde de middenvelder. “Een trainer kan een elftal niet binnen twee weken fantastisch laten spelen en de organisatie helemaal voor elkaar hebben.”

Bosz wees er op dat Van Gaal bij Ajax van de ene op de andere dag Beenhakker opvolgde. Feyenoord was destijds de eerste tegenstander. “Dat Ajax van toen is niet te vergelijken met het Ajax van nu. Er zijn, geloof ik, nog maar twee spelers over. Ook Van Gaal heeft tijd nodig gehad.” En zó verdedigend vond Bosz Feyenoord ook weer niet. “Cruijff heeft eens gezegd dat je met zeven verdedigers en drie spitsen vaak aanvallender kan spelen dan met een verhouding van zes-vier.”

Bosz weet het vooral aan de spelintelligentie van de Ajacieden dat Feyenoord zo werd weggedrukt. De tactiek van de thuisclub was er op gericht Blind en Frank de Boer niet de gelegenheid te geven het spel op te bouwen. Daardoor kreeg met name Michael Reiziger veel vrijheid. En de geblondeerde rechtsachter wist daar tot veler verrassing wel raad mee. “Dan zie je dat ook hij ontzettend veel heeft bijgeleerd”, aldus Bosz. Een andere slimme zet van Ajax was dat Litmanen verder naar voren speelde dan normaal. Daardoor trok de Fin zijn bewaker Bosz mee. “Dus ontstond er een vervelende leegte op het middenveld”, aldus de Feyenoorder.

Toch bleek Feyenoord de nodige druk te kunnen uitoefenen, nadat Taument en de felle Australiër Vidmar waren ingevallen. Ajax stond toen weliswaar op voorsprong en hoefde niet meer zo nodig, maar de Amsterdamse ploeg trok zich niet vrijwillig terug. “We zijn echt niet onverslaanbaar”, sprak Blind na afloop de tegenstanders moed in.

Door de behoudende tactiek van Haan was er in de Feyenoord-selectie geen ruimte voor Regi Blinker. De aanvaller (“Nee, ik ga niet klagen. Ik zal me op de training bewijzen”) behoorde in Liverpool nog tot de basisspelers. Ook de creatieve middenvelder Orlando Trustfull was tegen Ajax niet van de partij. De officiële lezing luidde dat hij licht geblesseerd was en daarna ook nog ziek werd. In werkelijkheid zou de ontgoochelde Trustfull, tegen Everton reserve, zich ziek hebben gemeld toen bleek dat hij wederom niet voor de basisopstelling in aanmerking kwam.

Het irriteerde Arie Haan dat er gisteravond juist interesse voor deze voetballers was. “Waarom wordt er altijd naar spelers gevraagd die er niet bij zijn?”

De Feyenoord-trainer weigerde te geloven dat zijn tactiek te defensief is geweest. Ook niet na de onverwacht snelle 2-0-voorsprong. “Je kunt dan wel heel brutaal gaan aanvallen, maar dan word je waarschijnlijk afgetroefd door prachtige passes waarmee de Ajacieden hun snelle spelers lanceren. We hebben geprobeerd de as van Ajax te ontwrichten. Daarvoor waren aanpassingen nodig. Maar als zelfs AC Milan naar Ajax kijkt, is het geen schande als Feyenoord dat ook doet.”

    • Hans Klippus