Opbrengst veiling in Baden-Baden 77 miljoen mark

BONN, 23 OKT. Met een recordopbrengst van 77,6 miljoen mark is zaterdag in het Zuidduitse Baden-Baden de 'grootste kunstveiling van de eeuw' geëindigd. Op de vijftien verkoopdagen sinds 5 oktober wist Sotheby's dit bedrag binnen te halen voor een enorme, kwalitatief zeer gevarieerde collectie kunst en gebruiksvoorwerpen (25.000 stukken) van Max, markgraaf van Baden-Baden. De veiling werd gehouden in het plaatselijke 'Neues Schloss' en was de grootste, naar omvang en opbrengst, die een veilinghuis ooit in Duitsland heeft gehouden. De opbrengst is meer dan tweeënhalf maal zo groot als de 30 miljoen mark die was geraamd en zal worden gebruikt voor schuldsanering van de grafelijke familie, die wegens verliezen in haar houtbedrijven en machinefabrieken in financiële problemen is geraakt. Vlak voor de drukbezochte veiling begon had de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, die niet was ingegaan op het aanbod om de hele collectie voor 80 en het Neues Schloss voor 20 miljoen als één pakket te kopen, alsnog voor 46 miljoen mark enkele dure stukken uit de collectie gekocht.