Onno Ruding komt CDA niet redden

Nee, de geruchten zijn niet waar. Oud-minister van financiën Onno Ruding is niet van plan om het CDA te komen redden. Als het om de redding van het land en dus het premierschap zou gaan, dan zou hij genegen zijn te overwegen zijn baan in de raad van bestuur van Citicorp in New York op te geven. Maar voor het CDA terugkeren naar Den Haag? Bedankt.

In het weekblad Vrij Nederland vertelt CDA-veelweter en oud-directeur van de Optiebeurs Tjerk Westerterp dat hij onlangs met Ruding en Hans van den Broek in New York heeft gegeten. Gedrieën hebben ze de toestand in het CDA doorgenomen. Binnen het CDA zijn sommigen openlijk op zoek naar een alternatief voor fractieleider Heerma. Volgens Westerterp heeft Ruding wel zoveel gevoel voor verantwoordelijkheid dat hij na enig aandringen bereid zal zijn het CDA-leiderschap op zich te nemen.

Maar Ruding zelf houdt de boot af. Gevraagd of hij bereid is het leiderschap van zijn geplaagde partij op zich te nemen, zei hij kort geleden in Washington: “Ik heb gezegd: zoek maar contact met Hans van den Broek, dat is een uitstekende man en bovendien zit die dichterbij.” Over de toestand in het CDA liet Ruding zich niet uit. “Wie commentaar geeft, krijgt onmiddellijk te horen: als je het zo goed weet, kom dan maar hier. In die situatie wil ik niet terecht komen”, zei hij. Dus houdt hij zich stil en blijft hij bij de bank in New York.

    • Roel Janssen