KPN licht onder druk op lager Damrak

AMSTERDAM, 23 0KT. Op de Amsterdamse effectenbeurs schommelde het aandeel KPN, waarvan de tweede tranche vanmorgen in notering kwam, tussen de 54,80 en 55,10 gulden. Bij een omzet van ruim vier miljoen aandelen bood KPN aanvankelijk weerstand aan de neerwaartse trend op het Damrak. Rond het middaguur ontstond echter een lichte druk op de koers.

AMSTERDAM De AEX-index van belangrijkste fondsen verloor 4,30 punten op 450,55 punten. Handelaren zien de lagere dollar als belangrijkste verklaring voor de lagere koersen. Ook de zwakke obligatiemarkt was een negatief element.

Het aandeel Akzo, dat vorige week onder druk stond door de negatieve berichten over de anti-conceptiepillen van dochter Organon gaf opnieuw terrein prijs. De chemiegigant verloor twee gulden op 179,80 gulden. Levensmiddelengigant Unilever was lager, ruim een gulden op 204,60.

Ook grote fondsen in de transportsector moesten vanmorgen verlies accepteren. Het transport- en havenfonds Nedlloyd ging 1,90 gulden achteruit op 40,20. Pakhoed liet 1,20 gulden liggen op 41,10 en Van Ommeren 40 cent op 47,80 gulden.

Op de lokale markt verloor NBM Amstelland twintig cent op 19,60 gulden. Beleggers reageerden daarmee op de berichtgeving rond overnamekandidaat Cementbouw. De directie van Cementbouw heeft te kennen gegeven weinig te voelen voor een overname door het bouwconcern.

Op de Europese valutamarkten moest de dollar vanmorgen verder omlaag. Bij opening van de handel noteerde de Amerikaanse munt 1,5570 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,5650 gulden afgelopen vrijdag.

Ten opzichte van de gulden en de Duitse mark stond ook het pond sterling onder druk. De Britse munt daalde van 2,4670 gulden tot 2,4540.

Ook de andere zwakke Europese valuta's gaven vanmorgen terrein prijs. De koers van de Franse franc ging omlaag van 31,81 gulden per honderd tot 31,77 gulden en de koers van de Italiaanse lire van 0,9770 gulden per duizend tot 0,9635 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokyo sloot vandaag vrijwel onveranderd na een rustige handel. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 1,09 punten tot 18.156,24. De omzet was met 297 miljoen aandelen bescheiden.