Koers tweede tranche vastgesteld op 55 gulden; KPN levert Staat 5,5 mld op

AMSTERDAM, 23 OKT. De Nederlandse Staat heeft 5,5 miljard gulden verdiend aan de verkoop van een tweede pakket aandelen KPN. Op de Amsterdamse effectenbeurs zorgde de toevloed van nieuwe aandelen KPN vanmorgen voor een drukke handel in het post- en telecomfonds.

De openingskoers op 55,10 was een dubbeltje hoger dan de uitgifteprijs van 55 gulden per stuk. Daarmee stelden de overheid en ABN Amro, leider van het emissiesyndicaat, dit weekend de prijs van de extra KPN-aandelen exact vast op de slotkoers van KPN vrijdagmiddag.

Vorig jaar verkocht de staat al 30 procent van zijn belang in KPN, wat 6,8 miljard gulden opbracht. Met de tweede tranche is het overheidsbelang nu teruggebracht tot een minderheid.

Rondom het middaguur was de koers van KPN op een door een lagere dollar zwak gestemde beurs gezakt tot 54,80 gulden. De omzet in KPN-aandelen bedroeg op dat moment 4,5 miljoen aandelen. Gemiddeld gingen er de afgelopen maanden dagelijks ruim 800.000 om. Niettemin noemde een handelaar de omzet in KPN-stukken aan de lage kant, vergeleken met vorig jaar toen het fonds op het Damrak werd geïntroduceerd. Op de eerste handelsdag wisselden toen ruim 35 miljoen aandelen van eigenaar.

Particulieren, die over de eerste 100 aandelen KPN waarop zij hebben ingeschreven een korting van 2,50 per aandeel ontvangen, opereerden volgens de handelaar 'aan de markt', wat betekent dat een flink aantal van hen stukken verkocht om die korting te verzilveren. “Als je als student op honderd stukken had ingeschreven, kun je zo in een paar uurtjes toch ruim 200 gulden verdienen.”

Volgens ABN Amro, dat de plaatsing van de tweede tranche coördineert, is de afgelopen twee weken op ruim 200 miljoen aandelen ingeschreven. De belangstelling voor aandelen KPN benadert daarmee die bij de eerste tranche. Vorig jaar wilden beleggers 390 miljoen aandelen KPN hebben; ruim 2,5 keer zoveel als de aangeboden 138 miljoen aandelen. De overheid en ABN Amro stelden de uitgifteprijs destijds vast op 49,75 gulden.