Kleurloze gezelligheid in stadse strandclub

Achter de bar staan breedgeschouderde 'beachboys'. Serveersters in bikini verkopen cocktails met tintelende namen, en de discjockey draait zijn muziek in een speedboot. De Baja Beachclub, die deze zomer in Rotterdam werd geopend, trekt wekelijks duizenden bezoekers.

Maar een bezoekje aan dit tropisch paradijs in Rotterdam is niet voor iedereen weggelegd. Al snel na de opening in augustus rinkelde de klachtentelefoon van het anti-racismebureau Radar. Bij de selectie aan de deur zouden de portiers stelselmatig gekleurde mensen weigeren. Terwijl blanke bezoekers zonder moeite kunnen binnengaan door de grote strandbal die als entree dient van de Baja Beachclub aan de Karel Doormanstraat, worden donkerhuidigen weggestuurd met argumenten dat ze te jong zijn, geen lidmaatschap hebben, of dat de zaak vol is.

Radar neemt de zaak hoog op. Volgens het bureau zijn er inmiddels tientallen klachten binnen gekomen en kan er van toeval geen sprake zijn. “Wij kennen voorbeelden van groepen waarvan de blanken wel en de gekleurden niet naar binnen mochten”, zegt Henriëtte Breukelaar van Radar.

Pure onzin, zegt beachclub-eigenaar Robin Bravenboer. “Wij kijken of iemand dronken is of drugs heeft gebruikt. Verder moeten bezoekers netjes gekleed zijn en komen mensen die in het verleden problemen hebben veroorzaakt er niet in. Wij selecteren totaal niet op huidskleur.”

De politie is het niet helemaal met de uitbater eens. Dertig mensen hebben inmiddels aangifte van discriminatie gedaan en de politie is daarop een onderzoek begonnen. Heimelijk maakte zij video-opnamen van de entree. Hoewel er naast allochtonen ook veel blanke bezoekers werden weggestuurd, blijkt volgens de politie dat er toch iets mis is. De geweigerde blanke klanten waren duidelijk dronken. Met de gekleurde mensen was niets aan de hand, zegt de politie.

Natuurlijk zullen er vergissingen gemaakt zijn, zegt Bravenboer. Maar dat gebeurt volgens de clubeigenaar omdat in geval van twijfel de toegang geweigerd wordt. “Het gaat om de veiligheid en de gezelligheid.”

Nu toont Bravenboers gezelligheid vrij kleurloos. Zaterdagavond is de beachclub bomvol. Honderden mensen werken zich in het zweet op de tropische klanken uit de speedboot. Maar het publiek ziet 'witjes'. Het aantal mensen met een donkere huidskleur is op de vingers van twee handen te tellen.

Ook raadslid Chris van Heumen (SP) viel het geringe aantal gekleurde bezoekers op. Vorige week trok hij zelf zijn dansschoenen aan om incognito een kijkje te nemen in het Rotterdamse strandcafé. Al swingend telde hij slechts vijf niet-blanken. Na afloop van zijn avondje stappen besloot het raadslid een brief te schrijven aan burgemeester Peper waarin hij aandringt op maatregelen tegen het etablissement.

Bravenboer, die nog steeds wacht op een officiële vergunning voor de beachclub, hoort het met stijgende verbazing aan. Hij heeft het gevoel dat er een hetze tegen hem wordt gevoerd. En de diverse dreigtelefoontjes die hij naar zijn zeggen heeft ontvangen, zijn daarvan het bewijs, aldus de clubeigenaar. Volgens Bravenboer bestaat er ook zoiets als een uitgaanscultuur in Rotterdam waarbij bepaalde zaken vooral door blanken worden bezocht en andere weer hoofdzakelijk door gekleurde bezoekers.

“Dat klopt”, zegt Henriëtte Breukelaar van Radar. “Maar het stempel 'witte' of 'zwarte' tent wordt meestal door een club zelf gegeven.”

    • Job van de Sande