In- en uitvoer zijn sterk gestegen

DEN HAAG, 23 OKT. De uitvoer van goederen is in de eerste zeven maanden van 1995 met 13 procent gestegen tot 181,2 miljard gulden. De invoer in Nederland nam met 12 procent toe tot een waarde van 163,4 miljard gulden. Dit blijkt uit voorlopige gevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het verschil tussen export en import, het zogeheten handelsoverschot, bedraagt daarmee 17,8 miljard gulden. In de vergelijkbare periode van 1994 was dit 15,1 miljard gulden.

De exportactiviteiten van Nederlandse ondernemingen blijken zich vooral op de landen van de Europese Unie te richten. Naar deze landen ging 144,9 miljard gulden, ofwel 80 procent van de totale export. Dat betekent een groei van 15 procent ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar.

De invoer uit landen van de Europese Unie wordt door het CBS geraamd op 107,9 miljard gulden, een stijging van 14 procent.

De uitvoer naar landen die geen deel uitmaken van de Europese Unie steeg met 3 procent tot 36,4 miljard gulden. De invoer uit landen buiten de EU nam met 9 procent sneller toe tot 55,5 miljard gulden.

Tot de buitenlandse handel worden ook goederen gerekend die niet Nederland als bestemming hebben, maar worden doorgevoerd naar andere landen.

Het handelsoverschot groeit al jaren. De sterke groei van dit overschot is een van de verklaringen voor de sterke gulden. Buitenlanders betalen namelijk in guldens, waardoor de vraag naar guldens toeneemt en dus de koers.