Het probleem van de discogangers uit België houdt niet op bij Hazeldonk

Nachtwinkels, benzinestations en wegrestaurants langs de snelwegen van Noord-Brabant hebben in het weekeinde te lijden van discogangers die terugkeren uit België. Twee afslagen werden daarom in de nacht van zaterdag op zondag enige uren gesloten.

HAZELDONK, 23 OKT. In het wegrestaurant van Hazeldonk-Oost is zaterdagavond om negen uur geen vuiltje aan de lucht. De keukenhulp brengt halve kippen naar schaarse klanten, de caissière knipt haar nagels. Meestal beginnen de problemen diep in de nacht om een uur of vier, als in Vlaanderen de grote dancings sluiten. Bezoekers van discotheken als Club X en Cartouche in Wuustwezel, vlak over de grens, komen met honderden tegelijk naar Hazeldonk-Oost voor zoete snacks en frisdrank.

De politie omschrijft de groep als “discotheekgangers, drugrunners en anderen met een minder moralistische kijk op de wereld”. De twee personeelsleden van het wegrestaurant die de nachtdienst draaien, krijgen te maken met berovingen en bedreigingen. Een paar weken geleden werd het zo erg dat ze weigerden nog langer te werken in de nacht van zaterdag op zondag. Aanleiding voor burgemeester N. de Jaeger van Rijsbergen, de gemeente waarbij Hazeldonk hoort, om de afslag naar het wegrestaurant op 15 oktober tussen 3.00 en 7.00 uur af te sluiten. Alles bleef rustig en de afsluiting werd gisteren herhaald. Het personeel wil niets zeggen over de kwestie. De assistent-bedrijfsleider: “Alle communicatie gaat via de burgemeester.”

Het probleem van de discogangers houdt niet op bij Hazeldonk-Oost. Als de auto's daar een dichte afslag treffen, begeven ze zich naar benzinestations die 's nachts open zijn, zoals 'Raakeind' bij Gilze en 'Kalix Berna' bij Oosterhout. Op Raakeind lost pompbediende Johan om elf uur zijn collega John af. Leunend op de hoge tafel bij de koffiekannen wisselen ze van gedachten over de toestand in de streek. Niet alle discogangers zijn hetzelfde. Er is een keer een brandblusser leeggespoten en er worden weleens wat gevulde koeken gestolen en koffiebekertjes geleegd op de grond, maar die dingen gebeuren overdag ook. “'t Is ook maar net hoe dat ge ermee omspringt”, zegt Johan. Op de vroege zondagochtend is het volgens hem een klein groepje van een man of vijftig dat het voor iedereen verpest. “Die van Club X, die zijn het ergst.” John gaat zelf ook uit in België, maar dan in 'Highstreet'. “Daar komen gewoon burgerlijke mensen in truien enzo, niet met die buik helemaal bloot en zo'n tanktopje aan, zoals in Club X.”

Vanaf Raakeind is het ruim een halfuur rijden naar Club X. De discotheek ligt pal op de grens, tegenover het nu verlaten douanekantoor van Wuustwezel. De straat is hel verlicht en op de trottoirs patrouilleren twee bewakers met Mechelse herders. Om twee uur is het binnen vol met hoofdzakelijk jonge scholieren. Er zijn inderdaad wat tanktopjes, hot pants en leren laarsjes, maar de meeste jongeren dragen spijkerbroek, sweater en gymschoenen. Ondanks de hard trance housemuziek en de enigszins gewaagde dansacts op twee podia midden in de zaal is de sfeer knus, om niet te zeggen huiselijk. Op het damestoilet verkoopt een moederlijke toiletjuffrouw cleenex, deodorant en lollies, alles 50 cent. De lollies gaan hard en je wordt er niet high van. DJ Ronald, die schat dat zestig procent van de bezoekers uit België komt en veertig uit Nederland, denkt dat Club X zo populair is omdat er nooit wat gebeurt. “De mensen weten dat je hier rustig kunt uitgaan.” Ivo, een van de bewakers met hond, bevestigt dat. Er worden weleens wat drugs gevonden en er zijn regelmatig vechtpartijen op de parkeerplaats, maar verder is het rustig. Hij staat er vooral om de bezoekers een veilig gevoel te geven.

Om half vijf 's ochtends zijn Hazeldonk-Oost en Raakeind afgesloten. Op benzinestation Kalix Berna bij Oosterhout rijdt daarentegen de ene na de andere auto met discogangers voor. De meesten komen uit Club X. Veel jongens van een jaar of zeventien met kaalgeschoren koppen, al dan niet met een tapijtje op de kruin. De meesten kennen elkaar. Ze tanken, kopen sinas en snickers en rekenen keurig af. De regiopolitie rijdt rond met een politiebusje en een burgerauto. Zij spreekt van een extreem rustig weekend. Veel van de probleemschoppers zijn waarschijnlijk aanwezig op een grote houseparty bij Rotterdam.

Volgens burgemeester De Jaeger is het probleem van Hazeldonk-Oost vooral een probleem van beschikbare politie. Als er elke zaterdag vier politiemensen toegewezen zouden worden om toezicht te houden was er niets aan de hand, zegt hij. Maar dat is niet het geval. “Als NAC een thuiswedstrijd speelt op zaterdag wordt er 100 man politie weggezogen naar Breda. Ik wil dat de noodzaak van politie-aanwezigheid op Hazeldonk wordt meegewogen in de besluitvorming over regionale zaken. Nu gebeurt het zonder mij en over mij.” Op zichzelf heeft hij niets tegen de discogangers. “De jeugd heeft het in zich om grenzen te zoeken. Maar er moet wel duidelijk worden aangegeven wat aanvaardbaar is en wat niet. Ik heb nu duidelijk aangegeven dat zaken die zich daar afspelen niet worden geduld.”

    • Joke Mat