Frans-Algerijnse top toch afgeketst, schade voor Chirac

PARIJS, 23 OKT. Met het nodige media-vuurwerk is de lang verwachte ontmoeting tussen de Franse president Chirac en zijn Algerijnse ambtgenoot Zéroual op het laatste moment afgeketst. Volgens Chirac omdat de Algerijn er een media-spektakel van wilde maken, volgens de Algerijnen omdat Frankrijk Zéroual de les wilde lezen.

“Ik was niet degeen die om het gesprek had gevraagd, dus ik heb er niet zoveel moeite mee dat het niet doorgaat”, zei Chirac in New York, waar de symbolisch belangrijke ontmoeting zich had moeten voltrekken. Beide staatshoofden waren daar toch voor de verjaardag van de VN. Het is niet ondenkbaar dat de Franse president ook een tikkeltje opgelucht was dat hij er zo vanaf kwam. Als er nu weer bommen ontploffen in Frankrijk heeft het minder aan hem gelegen.

De politieke schade van het non-evenement is voor Chirac desondanks aanzienlijk. De leider van de Franse socialisten in de Assemblée Nationale, Laurent Fabius, sprak van een 'vernedering'. Per slot was het de Algerijnse president die het Franse staatshoofd afbestelde. Minister van buitenlandse zaken Hervé de Charette repte vanmorgen van “een gemiste kans ten gevolge van Algerijnse politieke manoeuvres”. Volgens Charette wilde Chirac “een echte dialoog, geen tv-parade”.

Ook bevriende politici stellen vast dat de aankondiging van deze Frans-Algerijnse top, twee weken tevoren door Chirac tijdens een officieel bezoek aan Tunis, onverstandig is geweest. Chirac stond vervolgens bloot aan allerlei adviezen uit de Franse politiek en bedreigingen door Algerijnse moslim-extremisten die hem verweten een militaire junta in het zadel te houden. Daarop moest Chirac bij voorbaat steeds flinkere taal ten opzichte van Zéroual debiteren, waar de Algerijnse president(skandidaat) op zijn beurt wel bezwaar tegen moest maken. Dat heeft hij gisteren, op de eerste dag van zijn verkiezingscampagne dan ook gedaan. Frankrijk-pesten is voor alle politieke partijen in Algerije nog steeds een dankbaar nummer.

Chirac en zijn ministers zeggen nu te hopen dat het alleen om uitstel van de ontmoeting gaat, mogelijk tot na de Algerijnse presidentsverkiezingen van 16 november. Misschien was dat hoe dan ook een beter idee geweest. Op basis van niet-inmenging is tussen weerstand tegen ieder soort fundamentalisme en steun aan weinig democratische regimes nauwelijks een eenvoudige koers uit te zetten. Tot zover onze correspondent De Algerijnse pers heeft vandaag het besluit van president Zéroual de ontmoeting met Chirac af te zeggen, toegejuicht. “Bravo Zéroual”, kopt de krant L'Authentique op de voorpagina. “De uitspraken van Franse functionarissen grensden aan het onduldbare”, aldus de krant El Watan.

In zijn toespraak tot de jarige VN riep Zéroual gisteren op tot internationale samenwerking tegen de “gesel van het terrorisme”. Zonder expliciet te verwijzen naar het gewapende conflict tussen moslim-extremisten en autoriteiten in Algerije, dat de afgelopen jaren tienduizenden mensen het leven heeft gekost, onderstreepte hij dat het terrorisme de regionale veiligheid bedreigt.

In Algerije zelf werden gisteren acht mensen gedood bij een bomexplosie in de westelijke stad Relizane, 250 kilometer van de hoofdstad. Veel Algerijnen vrezen dat het aantal aanslagen nog verder zal toenemen naarmate de verkiezingsdag nadert. Moslim-extremisten en verscheidene gevestigde oppositiegroepen wijzen de verkiezingen af als een opzetje van de regering om haar positie te wettigen. (Reuter, AFP)

    • Marc Chavannes