Directie van Cementbouw tegen overname door NBM-Amstelland

ROTTERDAM, 23 OKT. De directie van Cementbouw BV wil niet dat deze bouwmaterialenhandel en -producent wordt overgenomen door aannemer NBM-Amstelland. Zij verwacht na een overname door een aannemer concurrent te worden van de eigen afnemers.

Volgens directievoorzitter M. Thomassen heeft “Cementbouw vanaf het begin gesteld dat aansluiting bij een aannemingsbedrijf niet goed is”. De eigenaar van de onderneming, de familie Van der Poll, is volgens Thomassen hiervan op de hoogte. De directie van NBM-Amstelland maakte vorige week bekend met de familie overeenstemming te hebben bereikt over de overname. Thomassen zegt in deze beslissing “niet gekend” te zijn.

De aannemer wil nu geen mededelingen doen over de tegenstand van de directie van Cementbouw. Volgens Thomassen gaan beide directies “eind van deze week praten” over de mogelijke overname. Berichten als zou de directie van Cementbouw de onderneming zelf willen kopen, zijn volgens hem “onzin”.

De tegenstand is volgens Thomassen niet gericht tegen NBM-Amstelland, maar tegen een aannemer als eigenaar in het algemeen. “Cementbouw verkoopt onder eigen naam bulkartikelen aan alle grote aannemers in Nederland,” zegt hij. Het bedrijf geeft ook adviezen over samenstelling van bijvoorbeeld betonmortel en prijzen. “Dit kun je vergeten als je onderdeel wordt van een concurrent,” aldus directeur Thomassen.

NBM-Amstelland en Cementbouw werken al samen in verscheidene regionale groothandels, zoals Ubbens in Groningen. Deze groothandels zijn op fifty-fifty-basis eigendom van de twee bouwbedrijven, maar uit hun namen is niet af te leiden wie de eigenaren zijn. Daarom hebben deze regionale groothandels volgens Thomassen geen moeite met het leveren van bouwmaterialen aan concurrenten van NBM-Amstelland. Volgens Thomassen heeft de directie van NBM-Amstelland “zich verkeken op het succes van de regionale groothandels” en heeft zij geen weet van de groothandelsactiviteiten die Cementbouw onder eigen naam voert.

Cementbouw, gevestigd in Heemstede, heeft zestienhonderd werknemers. Het bedrijf behaalde vorig jaar een omzet van 854 miljoen gulden en een bedrijfsresultaat van 35,9 miljoen. NBM-Amstelland behaalde een totale omzet van 2,2 miljard, waarvan 644 miljoen op de industriële en handelsactiviteiten. Het netto resultaat over het eerste halfjaar van 1995 bedroeg 16,3 miljoen, een stijging van 38 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Volgens NBM-Amstelland is Cementbouw “een evenwichtige uitbreiding en aanvulling” van het concern. Om de overname te financieren kondigde NBM-Amstelland aan een beroep te zullen doen op de kapitaalmarkt. Hiertoe is een emissiesyndicaat gevormd dat onder leiding staat van ABN Amro Hoare Govett.