Charlotte Margiono laat Breda geheel koud

Concert: Nationaal Jeugdorkest o.l.v. Roberto Benzi m.m.v. Charlotte Margiono, sopraan. Programma: R. Strauss: acht orkestliederen; Also sprach Zarathustra. Gehoord: 22/10 Chassé Theater Breda. Herhalingen: 24/10 De Doelen Rotterdam; 26/10 Concertgebouw Amsterdam; 27/10 Oosterpoort Groningen; 29/10 Musis Sacrum Arnhem.

In de Vencozaal van het nieuwe Bredase Chassé Theater waren gistermiddag hoogstens 200 van de 1200 stoelen bezet bij het eerste concert van een tournee van het Nationaal Jeugd Orkest. Waarom kwamen de Bredanaars niet en lieten zelfs de Vrienden van het Chassé Theater verstek gaan? Kan dit orkest dan niet spelen? Het speelde juist heel goed onder leiding van de vaste dirigent Roberto Benzi, die na vijf jaar wordt opgevolgd door een gezelschap vaste gastdirigenten, onder wie Reinbert de Leeuw en Mark Wigglesworth.

Klonk hier een moeilijk programma? Nee: acht prachtige orkestliederen van Richard Strauss en diens Also sprach Zarathustra, bekend van de tv-wasmiddelreclame. Was de zangeres dan niet goed of onbekend? Nee: het was onze eigen Charlotte Margiono, een sopraan van wereldklasse, die bijzonder fraai en etherisch zong in een Strauss-selectie op de grens van expansieve introvertie en ingetogen extase. Na de opening met Zueignung (een typische toegift!) waren Waldseligkeit, Morgen en Wiegenlied verstilde hoogtepunten.

Niet bekend

Merkwaardig is het effect dat de musici voorop het podium heel prominent klinken, zoals in Also sprach Zarathustra bleek tijdens een stukje voorstrijksextet, maar dat het geluid van de musici daarachter goeddeels in de toneeltoren verdwijnt. Het resultaat was dat een strijkerspianissimo al bijna net zo sterk klinkt als een mezzoforte, en dat een fortissimo, waarvoor het hele orkest in actie komt, nauwelijks luider is.

Maar waarom kwamen die van dat alles onwetende Bredanaars dan niet? Vanwege de zon of de kermis op het Chasséveld? Wanneer schijnt de zon niet, tegenwoordig? En wanneer is het géén feest in Breda, buiten de concertzaal?

    • Kasper Jansen