Boze boeren blokkeren woonplaats Kamerlid

WOLTERSUM, 23 OKT. De drie uitvalswegen van Woltersum, een dorp in Groningen waar Tweede Kamerlid P. ter Veer (D66) woont, zijn zaterdagmiddag anderhalf uur geblokkeerd door honderd actievoerende boeren. Zij protesteerden tegen de uitlatingen van Ter Veer dat de boeren zich aan “de spelregels voor demonstraties moeten houden” en dat de boerenacties “lomp” zijn.

Ter Veer had zich afgelopen dinsdag op de radio opgewonden over twee blokkades van boeren bij gebouwen van het ministerie van VROM in Zwolle en Boxmeer, waar de boeren protesteerden tegen het plan om het mestoverschot terug te dringen. Volgens Ter Veer hadden de boeren “gewoon in het telefoonboek twee gebouwen van VROM uitgezocht”. Ter Veer vindt dat Binnenlandse Zaken maatregelen moet nemen tegen de acties.

De boeren besloten daarop Ter Veer tot doelwit te maken. Met dertig tractoren verschenen ze zaterdagmiddag in Woltersum. “Ze kwamen onaangekondigd, maar ik heb goede relaties in de boerenwereld dat ik wist dat ze kwamen”, aldus Ter Veer, die zelf ook boer is.

De boeren verklaarden net als alle burgers het recht te hebben om actie te voeren. “Brandweerlieden rijden met groot materieel, eigendom van de gemeenschap, naar het Binnenhof. De politie gooit met petten, ook eigendom van de gemeenschap. Boeren protesteren met eigen materieel.” Kamerlid Ter Veer had weinig waardering voor de actie. Oud-minister G. Braks van Landbouw heeft zondag kritiek geuit op de huidige minister van landbouw, J. van Aartsen. “Het ontbreekt tussen kabinet en boeren aan dialoog. Men dicteert maatregelen zonder zich rekenschap te geven van de mogelijkheden die de boeren hebben. Ze voelen zich miskend en zijn getergd.”