Bij PSV zorgt heel elftal voor de doelpunten

ROTTERDAM, 23 OKT. PSV is dit seizoen de enige club die de concurrentie-strijd met Ajax serieus mag nemen. Na de 7-1 overwinning op FC Groningen heeft de Eindhovense club vijf punten achterstand op de Amsterdamse landskampioen. Over twee weken wordt de onderlinge wedstrijd in het Olympisch Stadion gespeeld.

In het eenzijdige duel tegen FC Groningen bleek eens te meer dat PSV dit seizoen over veel verschillende doelpuntenmakers beschikt. De absentie van de geblesseerde clubtopscorer Ronaldo wordt voorlopig eenvoudig opgevangen. Afgelopen zaterdag was de 19-jarige invaller Boudewijn Zenden met drie treffers de belangrijkste speler. In totaal hebben nu al elf verschillende PSV'ers een competitiedoelpunt gemaakt.

Voor Zenden was de invalbeurt tegen Groningen een welkome afwisseling. Vorig seizoen was hij vrijwel zeker van een basisplaats. Dit jaar heeft trainer Advocaat de pure linksbuiten in zijn tweespitsensysteem afgeschaft. Hij geeft nu de voorkeur aan een meer verdedigend ingestelde speler op de linkerflank. Nieuwkomer Cocu krijgt meestal de voorkeur, de slungelachtige Hoekstra is tweede keus en de kleine Zenden moet op een invalbeurt wachten. Zaterdag had hij geluk. Cocu speelde centraal op het middenveld, Hoekstra viel geblesseerd uit.

Voor Advocaat was de ruime zege een schrale troost voor het zwakke spel in de eerste helft. “Het tempo lag veel te laag en het mocht allemaal wel wat fanatieker.” Na de pauze overklaste PSV de gehandicapte tegenstander volledig. FC Groningen miste Huizingh, Sion, De Jong en Veenhof door blessures. Het gemis liet zich gelden. Zenden, Nilis en invaller Pahlplatz zorgden voor de monsterscore. Pahlplatz moet desondanks vrezen voor zijn plaats. Zijn vervanger Marciano Vink gaat steeds beter voetballen bij PSV.

Na de 3-1 zege bij Go Ahead Eagles kunnen Vitesse en trainer Ronald Spelbos weer wat makkelijker ademhalen. De harde supporterskern ziet de trainer na tien matige wedstrijden het liefst vertrekken, maar na de overwinning in Deventer zal de kritiek wel weer verstommen. Spelbos weigerde zaterdag in te gaan op zijn wankele positie in Arnhem.

Go Ahead bood alleen in de eerste helft aardig partij. Nadat Makaay de bezoekers aan de leiding had geholpen, kwam de thuisploeg sterk terug. Decheiver maakte zijn reputatie als schutter waar. Hij zorgde vlak voor rust voor de gelijkmaker uit een omstreden penalty. Nog geen minuut later benutte Gorter een vrije trap.

In de tweede helft zorgde dezelfde speler voor de beslissende derde goal. Hij lepelde de bal na een combinatie met Makaay over de uitlopende doelman Bos. Voor Gorter breken er zonniger tijden aan. De voormalige middenvelder van FC Utrecht had duidelijk aanpassingsproblemen bij Vitesse, maar inmiddels heeft hij zijn draai gevonden.

Roda JC had zaterdag opvallend weinig problemen met De Graafschap. De Limburgse formatie was zwaar gehavend afgereisd naar Doetinchem. Veel basispelers waren afgelopen dinsdag geblesseerd geraakt tijdens het Europa-Cupduel tegen Benfica. Zonder Babangida en Van Galen en met de licht gekwetste Van de Luer, Doomernik en Trost kwam Roda geen moment in de problemen. De club van trainer Huub Stevens kwam aan de leiding dankzij een treffer van Roelofsen. Nadat De Kock in de tweede helft tegen de lat had gekopt, had de verdediger even later meer geluk met het hoofd.

Verrassend was de nederlaag van Willem II. In Tilburg verloor de club van trainer Theo de Jong zaterdagavond met 2-1 van streekgenoot RKC. Streppel en Muller waren de doelpuntenmakers voor de Waalwijkse club, die inmiddels is opgerukt naar de vijfde plaats in de eredivisie. Voor de thuisclub scoorde Lammers tegen, maar Wilem II kon de ongeslagen status niet in stand houden. De Tilburgse doelman Jansen is wegens een hernia langdurig uitgeschakeld.

Heerenveen hoefde in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard niet tot het uiterste te gaan om de winst te behalen. De Friese formatie zette de Limburgse degradatiekandidaat simpel aan de kant: 1-2. De Amsterdammer Echteld en de Deen Tomasson scoorden voor Heerenveen. Invaller Roelofsen passeerde zijn eigen doelman Swager en hielp Fortuna aan de eervolle tegentreffer.

Fortuna was de laatste weken aardig op dreef, met acht punten uit vier duels en geen nederlaag. Tegen Heerenveen was de stijgende vorm niet zichtbaar. De Friezen combineerden beter en hadden een groot veldoverwicht. De ploeg van Foppe de Haan toont zich net als vorig seizoen een serieuze middenmoter, maar de trainer wil nog niet denken aan Europeees voetbal. “Daarvoor zijn we gewoon een maatje te klein.”