Amerikaanse bank opent rekeningen voor netgebruikers; Internet krijgt digitaal geld

AMSTERDAM, 23 OKT. Gebruikers van Internet kunnen voortaan met elektronisch geld shoppen op 's werelds grootste computernetwerk. De Amerikaanse Mark Twain Bank opent daartoe vandaag de eerste bankrekeningen op Internet.

De technologie voor Ecash, zoals het digitale contant geld heet, is ontwikkeld door het Amsterdamse softwarebedrijf DigiCash. Ook de Zweedse Postbank, eigendom van de staat, heeft een licentie gekocht van DigiCash om digitaal geld in omloop te kunnen brengen, maar heeft nog geen aanvangsdatum bekend gemaakt.

De Mark Twain Bank, een regionale bank met het hoofdkantoor in St. Louis, wil de komende anderhalf jaar 10.000 rekeningen openen, aanvankelijk alleen in dollars, maar binnen een jaar ook in andere valuta, waaronder de gulden, aldus vice-president Frank O. Trotter. Hij wil die periode gebruiken om zoveel mogelijk winkels en bedrijven in de hele wereld te interesseren voor Ecash-rekeningen.

Ecash is niet het eerste betalingssysteem op Internet, maar wel het eerste systeem dat werkt met contant geld. Gebruikers konden tot nu toe alleen betalen door hun credit-cardgegevens door te geven aan het betreffende bedrijf of via het gangbare bancaire verkeer.

De Internet-gebruiker kan bij de Mark Twain Bank een rekening openen en geld overmaken van en naar zijn harde schijf. Met dit geld kan worden betaald voor diensten als het opvragen van artikelen, toegang tot casino's, deelname aan loterijen en het lezen van kranten. Geinteresseerden kunnen op de world wide web-pagina's informatie vinden over spaarrekeningen, een formulier invullen en naar de bank sturen.

Digitaal geld biedt banken veel voordeel, aldus Paul Dinnissen van DigiCash. Het geld hoeft niet meer geteld, getransporteerd en vervangen te worden. Nu hangt maar liefst 40 procent van alle kosten die een bank maakt samen met contant geld.

Ook vanuit privacy-oogpunt heeft elektronisch muntgeld voordelen boven de credit card, aldus Dinnissen. Creditcard-maatschappijen kunnen bijhouden wie welke transactie met wie afsluit. Bovendien kunnen credit-cardgegevens die via Internet worden verstuurd, worden onderschept. Bij Ecash blijft het geld door gebruik van codes en elektronische handtekeningen anoniem.

    • Friederike de Raat