AH doet niet mee aan chipknip-proef

ROTTERDAM, 23 OKT. Albert Heijn zal niet meedoen aan een proef van banken met elektronisch betalen in Arnhem. De supermarktketen vindt de kosten voor de chipknip (elektronische portemonnee) te hoog. Ook twijfelt Albert Heijn aan de veiligheid van het nieuwe betaalmiddel. Eerder liet Vendex weten dat de verschillende Vendex-dochters (zoals Edah, Kijkshop, Dixons en Perry Sport) niet meedoen.

Op initiatief van Interpay, een centrale bankenorganisatie voor betalingsverkeer, wordt donderdag in Arnhem de chipknip gelanceerd. Met deze chipknip stort de consument via een pincode elektronisch geld op een plastic kaartje. Dit kaartje dient vervolgens als betaalmiddel voor kleinere aankopen.

Albert Heijn heeft zes filialen in Arnhem. Het bedrijf heeft enige tijd geleden al besloten niet deel te nemen aan de proef. “De chipknip heeft te weinig toegevoegde waarde”, aldus een woordvoerster. “Het gaat vooral om kleinere bedragen die de klant ook kan voldoen met gewoon geld. Verder is de chipknipautomaat niet gekoppeld aan de kassa, waardoor het personeel extra handelingen moet verrichten. Dit betekent dubbele administratie en verhoogde kans op fouten.”

Directeur W. Stolwijk van Interpay Nederland betreurt het besluit van Albert Heijn. “De start van het project had beter gekund”, erkent hij. Stolwijk vindt het feit dat kassa en chipknipautomaat niet gekoppeld zijn echter geen reden voor winkeliers om af te zien van deelname aan het project. “In Nederland ontbreekt in 75 procent van de winkels waar met een pinpas kan worden betaald een koppeling tussen kassa en pinautomaat.”