Zweden levert lid GIA niet uit aan Parijs

STOCKHOLM, 21 OKT. Het Zweedse Hooggerechtshof heeft gisteren het Franse verzoek om uitlevering van een Algerijn die wordt verdacht van betrokkenheid bij de bomaanslag op het metrostation Saint Michel in juli in Parijs, afgewezen.

Het Hof oordeelde op grond van de Zweedse immigratiewet, die asielzoekers beschermt, dat de 39-jarige verdachte Abdelkrim Deneche niet kan worden uitgewezen. De uitspraak is een grote tegenslag voor de Franse autoriteiten die al maanden proberen om Deneche, die een aanhanger is van de Gewapende Islamitische Groep (GIA) naar Frankrijk te halen.

Deneche werd na een verzoek van de Franse politie in augustus gearresteerd in zijn huis in een buitenwijk van Stockholm. Een getuige had verklaard dat hij Deneche in het metrostation van Saint Michel had gezien, vlak voordat de bom ontplofte. Deneche beweert echter dat hij ten tijde van de aanslag in Stockholm was.

Het Zweedse Hof zei dat door de Zweedse politie en getuigen was bevestigd dat Deneche ten tijde van de bomaanslag in Stockholm was en dat het Franse arrestatiebevel daarom “incorrect” was. (Reuter)

In Parijs worden binnenkort de traditionele papierbakken vervangen door cylindervormige prullenbakken die zijn gemaakt van een speciaal materiaal dat resistent is tegen explosieven. De burgemeester van Parijs, Jean Tibéri, heeft dit bekend gemaakt. Sinds de terreurgolf in Frankrijk zijn van de 18.000 prullenbakken in Parijs er 10.300 verwijderd. (AFP)