Wereldnieuws

SUPERMAN. Vijf maanden na zijn noodlottige val van een paard in Virginia, is acteur Christopher Reeve (42) maandag voor het eerst weer in het openbaar verschenen. In het Pierre Hotel te New York, bij een benefietdiner van de zogenaamde Creative Coalition, waarvan Reeve al enige tijd co-voorzitter is, maakte de voormalige vertolker van Superman zijn opwachting in smoking en rolstoel. Nadat hij zijn nek gebroken had en op zijn hoofd terechtgekomen was, is Reeve onder de schouders verlamd. Hij ademt met behulp van een beademingsapparaat en activeert de elektrische rolstoel door in een buisje te blazen.

Reeve bracht een hommage aan zijn beste vriend sinds 22 jaar, collega-acteur Robin Williams, die bij deze gelegenheid onderscheiden werd. “Een paar dagen na het ongeval, toen mijn overlevingskansen vijftig procent bedroegen, verscheen een gestalte aan mijn bed met een blauw petje en een geel overhemd, die een krankzinnige Russische arts naspeelde. Toen wist ik dat het leven weer zijn loop zou gaan nemen.” Williams speelt in de film Nine Months, die onlangs werd uitgebracht, een Russische arts.(AP, AFP)

KLEINDOCHTER. De Argentijnse president, Carlos Menem, wiens zoon Carlitos dit jaar op 26-jarige leeftijd bij een helikopterongeluk is omgekomen, blijkt al zeven jaar grootvader te zijn zonder dat hij het wist. DNA-onderzoek heeft onomstotelijk uitgewezen dat de zevenjarige Antonella Pinetta Carlitos' dochter is. Antonella's moeder, Amalia (26), ontmoette Carlitos in 1987 toen zij werkte in een stand op een tentoonstelling. De volgende dag nam Carlitos haar achter op zijn motorfiets mee naar het buiten van de familie in de provincie Rioja, waar zijn vader zich als gouverneur warmliep voor het presidentschap. “En, ja, daar is het gebeurd”, zei Amalia gisteren in de krant La Nación. Amalia, tegenwoordig fotomodel, had de Menems eerder tevergeefs gedreigd met een rechtszaak om de erkenning van Carlitos' vaderschap af te dwingen. Carlitos' dood zou diens vader echter milder hebben gestemd. “God geve dat het zo is”, zei de president voorafgaand aan het bekend worden van de resultaten van het DNA-onderzoek. “Het zou goed zijn voor de familie.” (Reuter)

ROSTROPOVITSJ. De Russische cellist en dirigent Mstislav Rostropovitsj geeft vandaag en morgen benefietconcerten voor de wederopbouw van de Kathedraal van Christus de Verlosser in Moskou. De kathedraal werd in 1931 op last van Stalin gesloopt en wordt nu op last van de Moskouse burgemeester, Loezjkov, herbouwd. Het 500 miljoen gulden kostende project moet geheel worden betaald uit vrijwillige bijdragen. Kaartjes voor het concert van vanavond in het Moskouse conservatorium kosten duizend dollar per stuk. Voor het concert van morgen zijn geen kaarten beschikbaar: Rostropovitsj speelt dan op de bouwplaats zelf voor de meer dan 1500 bouwvakkers die 24 uur per dag aan de kerk werken. “Dit is niet zomaar een symbool van het Russische geloof”, zei de dirigent, wiens Sovjet-staatsburgerschap hem in 1978 werd ontnomen en in 1990 weer werd teruggegeven, over het controversiële project. “Het is een symbool van het nieuwe Rusland.” (HN)

ZWANGER. Sinds de ziekenhuisopname van de blonde heldin uit de Amerikaanse televisieserie 'Baywatch', Pamela Anderson (27), vorige week vrijdag, zijn verschillende berichten verspreid over haar fysieke conditie. Het eerste bericht, begin deze week, was dat zij griep had. Daarna verklaarde de woordvoerder van het St John's ziekenhuis in Santa Monica dat de actrice zwanger was. Anderson, die eerder dit jaar een miskraam kreeg, heeft meerdere keren verklaard dat ze opnieuw zwanger wilde worden. [Volgens berichten in de Telegraaf had de actrice echter een zelfmoordpoging ondernomen.] Afgelopen woensdag kwamen Anderson en haar vriend Tommy Lee zelf met de mededeling dat Anderson zwanger is. Zij doet inmiddels weer mee aan de opnamen voor 'Baywatch'. (Reuter, AFP)

ESOTERIE. De vroegere televisiepresentatrice Kitty Knappert heeft samen met haar man, de arts Rama Polderman, een boek geschreven met het doel “inzicht te verschaffen in de kunst van het leven maar ook in zijn wezen, het universele wezen”. Knappert onderging een 'wedergeboorte' onder leiding van Polderman en sindsdien verdiepen zij zich samen in esoterische kwesties. Zij richtten onder meer het Centrum voor Gezondheid en Bezinning op. In het boek wordt het verband besproken tussen toneel en filosofie, het gebruik van Tarot-kaarten en de zeven 'chakra's' van de mens. (VM)

GEEN ANTWOORD. Ex-Beatle Paul McCartney verwijt de Amerikaanse popzanger Michael Jackson dat deze geen enkele aandacht besteedt aan zijn verzoeken om de auteursrechten van de Beatles-nummers terug te krijgen. “Ik heb hem drie keer geschreven, maar hij heeft me nog altijd niet geantwoord”, zei McCartney, samen met de in 1980 vermoorde John Lennon de schrijver van tientallen Beatles-nummers, tegen het weekblad Newsweek. McCartney hoopt de auteursrechten van zijn nummers terug te kunnen kopen van Michael Jackson, die deze in 1985 voor 48 miljoen dollar overnam van de Australische zakenman Robert Holmes à Court. De waarde van de rechten wordt nu geschat op 500 miljoen dollar. McCartney ontkent dat hij gebruik wil maken van de mogelijke financiële problemen waarin Michael Jackson geraakt zou kunnen zijn nadat hij miljoenen heeft moeten betalen aan de ouders van de 13-jarige Jordy Chandler om een rechtszaak wegens ontucht met hun zoon te voorkomen. Onlangs maakte Jackson bekend dat hij zijn muziekuitgeverij, waarin de rechten op de Beatles-nummers zijn ondergebracht, wil laten fuseren met ATV, een dochteronderneming van Sony. In 1983 zong Paul McCartney nog een aantal duetten met Michael Jackson, waaronder de hit 'The Girl Is Mine'. (BH)

MONA. Marie Louise Brandt-Kessels, beter bekend als Mona, krijgt geen genoegdoening van het weekblad Story. Dat heeft de president van de Amsterdamse rechtbank deze week bepaald. In een kort geding had Mona een schadevergoeding geëist en een rectificatie van haar dankwoord. Daarin had het blad volgens Mona ten onrechte de indruk gewekt dat ze volledig met pensioen zou gaan. Mona was sinds 1974 als raadgeefster in de rubriek 'Schrijf het aan Mona' aan Story verbonden. (MS)

ACCOUNTANT. Keith Moore, voormalig acountant van de Britse zanger Sting, is dinsdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Moore had zes miljoen pond sterling (15,3 miljoen gulden) van een van de talloze rekeningen van Sting gehaald zonder dat de zanger van de voormalige popgroep The Police daarvan wist.

Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat Sting over ruim honderd bankrekeningen beschikte en het te druk had om zich bezig te houden met hoeveel hij verdient. (ANP)

NOBELPRIJS. De Brit Joseph Rotblat, de wetenschappelijk onderzoeker en anti-kernwapen activist die onlangs de Nobelprijs won, heeft voor de toekenning van de prijs felicitaties gekregen van regeringen over de hele wereld, maar niet van zijn eigen regering. “Mischien is de Britse regering het niet eens met mijn opvattingen over nucleaire wapens, maar toch, een Nobelprijs krijg je niet zo vaak”, aldus Rotblat. Gevraagd naar de stilte zei een woordvoerder van premier Major: “We zijn altijd heel blij als een Britse burger de Nobelprijs wint.” ( AP)

    • Monique Snoeijen
    • Vincent Mentzel
    • Hans Nijenhuis