Weer geen eerste prijs op Chopin-concours

WARSCHAU, 21 OKT. Voor de tweede achtereenvolgende keer heeft de jury van het Internationale Frédéric Chopin Pianoconcours in Warschau geen eerste prijs toegekend. Wel loofde de jury gisteravond bij de afsluiting van het concours twee tweede prijzen uit, aan de Franse Philippe Giusiano (22) en de Russische Alexej Soeltanov (26), de favoriet van het publiek. Aan de tweede prijs is een bedrag van 20.000 dollar (ca 30.000 gulden) verbonden.

De derde prijs, ter waarde van 15.000 dollar (ca 22.500 gulden), ging naar de in Venezuela geboren Amerikaanse Gabriela Montero. De vierde prijs ging naar de 19-jarige Rus Rem Oerasin. De 24-jarige Japanse Rika Miyatani won de vijfde prijs. De zesde prijs was voor de Poolse Magdalena Lisak.

Dat net als in 1990 geen eerste prijs is uitgereikt, kan volgens deskundigen twee dingen betekenen. Of het niveau van de deelnemende pianisten is de afgelopen jaren dramatisch gedaald. Of de regels die de jury hanteert in haar beoordeling zijn verouderd en moeten aagepast worden aan 'moderne' uitvoeringen van klassieke muziek. Zowel Soeltanov als de in Amsterdam studerende Giusiano toonden zich gisteren zeer teleurgesteld.

De 24-koppige jury selecteerde de afgelopen drie weken zes laureaten uit 130 jonge pianisten. Het concours wordt sinds 1927 iedere vijf jaar gehouden, met uitzondering van de periode 1937-1949. Het wereldberoemde concours geldt als springplank voor een internationale solo-carrière.(AP)