Wat de rechter ook beslist, Haan gaat niet terug naar PAOK

ROTTERDAM, 21 OKT. Ook als de rechter hem dat oplegt, weigert trainer Arie Haan terug te keren naar de Griekse club PAOK Saloniki. Het is de oefenmeester daar nu te gevaarlijk. Zijn Griekse advocaat gaf hem op 12 oktober al het dringende advies om met vrouw en kinderen Griekenland te verlaten. Zijn Griekse advocaat is al gewaarschuwd dat zijn huis en auto zullen worden verbrand als hij nog langer voor Haan optreedt.

Haan reageerde gistermiddag al op een mogelijke uitspraak van de president van de Rotterdamse rechtbank, mr J. Mendlik, aanstaande dinsdag om 9.00 uur. Gisteren diende, in een overvolle en rumoerige rechtszaal, een kort geding van PAOK Saloniki tegen Haan en Feyenoord. De voorzitter van de Griekse club, Voulinos, was niet aanwezig. Haan en Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik zaten naast elkaar.

PAOK had drie eisen. Haan moet terugkeren naar Griekenland. Hij mag niet voor Feyenoord werken. En Feyenoord mag hem niet in dienst hebben. Haan, die nog een contract heeft met de Griekse club tot 30 juni 1996, mag dat niet zomaar opzeggen, betoogde de advocaat van PAOK, mr J. D. Loorbach. Door voor Feyenoord te werken levert hij een wanprestatie tegenover PAOK. Omdat Feyenoord daaraan meewerkt, handelen de Rotterdammers onrechtmatig tegenover PAOK. De Griekse club is bovendien in grote problemen gekomen door het vertrek van Haan, op wie het beleid was afgestemd. PAOK eist daarom dat Haan zijn werk voortzet. Dat zou de schade die PAOK leed verder zoveel mogelijk beperken, aldus Loorbach.

De advocaat van Haan en Feyenoord, mr J. Mentink, vond dat zijn cliënten niets te verwijten viel. Haan had afgelopen zomer al herhaaldelijk aan voorzitter Voulinos laten weten dat hij weg wilde. Daar had PAOK rekening mee kunnen houden. De arbeidsverhouding was de afgelopen tijd verslechterd. Haan heeft, na het eerste gesprek met Feyenoord, in Griekenland met PAOK onderhandeld over de beëindiging van zijn contract. Volgens Mentink is Haan pas vertrokken toen die onderhandelingen vastliepen op de hoogte van de schadevergoeding. De club wilde 400.000 Duitse mark. Haan bood 72.000 mark, ofwel drie maanden salaris.

Bovendien had niet Feyenoord contact genomen met Haan, maar had Haan gebeld met een kennis (oud-international Theo van Duivenbode, red.), werkzaam bij een sponsor van de club. “Ik hoorde dat Van Hanegem weg is, zou dat niet wat voor mij zijn?”, vroeg Haan volgens zijn advocaat. Daarna belde Van den Herik met Haan en bood Feyenoord de trainer een contract aan, op voorwaarde dat hij zich zou kunnen losmaken van PAOK.

De juridische discussie ging eerst over de vraag of Haan gedwongen kan worden terug te keren. Hij heeft volgens het Europees sociaal handvest, het Griekse recht en het Nederlandse recht, vrijheid van keuze, vond Haans advocaat. De raadsman van PAOK dacht daar anders over. Volgens hem kan Haan weliswaar geen dwangsom worden opgelegd, maar heeft PAOK wel het recht te eisen dat Haan weer komt coachen. PAOK wilde eerder instemmen met een afkoopsom. Nu niet meer.

De hoogte van een eventuele schadevergoeding, na eenzijdige opzegging van het contract door Haan, wordt overigens niet in dit kort geding vastgesteld. Dat zal een rechter in een zogenoemde bodemprocedure moeten doen. Zo'n rechtszaak kan lang duren.

De tweede vraag was of het Haan verboden kan worden voor Feyenoord te werken zolang hij nog een contract heeft met PAOK. Was Haan het al met PAOK eens over het verbreken van het contract, zoals zijn advocaat betoogde, of profiteert Haan nu onterecht van zijn wanprestatie tegenover PAOK, wat de Griekse club beweert?

De derde vraag was of Feyenoord Haan mocht contracteren. Dat mocht niet, vond de advocaat van PAOK, want Feyenoord geeft Haan de gelegenheid PAOK te benadelen. Het mocht alleen niet, zei Feyenoords advocaat, als de Rotterdamse club uitlokking verweten kan worden en als Feyenoord concurreert met PAOK. En daarvan is geen sprake, betoogde Mentink. Haan nam het initiatief en Feyenoord speelt niet in hetzelfde Europa-Cuptoernooi als PAOK.

Bij de behandeling werd bekend dat Haan bij PAOK per twaalf maanden een nettosalaris verdiende van 280.000 Duitse mark. Daarnaast kreeg hij een vaste maandelijkse premie van 300.000 Griekse drachme (3.200 gulden), plus premies afhankelijk van de prestaties van de club. Hij kreeg bovendien een auto, een appartement en vier vliegtickets per seizoen naar West-Europa.