Vlucht in mark drukt dollar onder 1,57 gulden

AMSTERDAM, 21 OKT. Een sterke beweging op de financiële markten naar de Duitse mark heeft de munt gisteren naar het hoogste punt in tien weken tegenover de Amerikaanse dollar gestuwd. Tegenover de gulden noteerde de dollar gisterenavond een koers van 1,5640 gulden. Dat is bijna twee cent lager dan het Europese slot van donderdag.

Vooral omdat de dollar niet verzwakte tegenover de Japanse yen, concludeerden handelaren gisteren dat het met name een krachtige vraag naar Duitse marken was die de koersval van de Amerikaanse munt veroorzaakte. De mark won aanzienlijk terrein op de Franse franc, die met 32,84 gulden per 100 op een koerspeil terecht kwam dat twee weken geleden aanleiding was voor de Banque de France om de rentetarieven te verhogen. Die renteverhoging werd juist afgelopen maandag weer ongedaan gemaakt.

De Italiaanse lire verloor anderhalf procent van zijn waarde tegenover mark en gulden op 9,9770 gulden per 10.000 nadat de voormalige premier Silvio Berlusconi een motie van wantrouwen aankondigde tegen het zakenkabinet van minister-president Lamberto Dini. Ook het Britse pond, dat de laatste weken stabiel leek rond 2,55 gulden, heeft de laatste dagen fors terrein verloren op de mark. De munt sloot gisteren op een koers van 2,4670 gulden, het laagste punt sinds de zomer, toen het Conservatieve leiderschap van premier Major werd uitgedaagd.

Op de valutamarkt klonken ook de opmerkingen door van de Duitse minister van economische zaken Rexrodt, die donderdag een uitstel van de Economische en Monetaire Unie niet uitsloot. Uit de woorden van Bundesbank-president Hans Tietmeyer, die gisteren zei een overgewaardeerde mark te prefereren boven een ondergwaardeerde mark, werd de conclusie getrokken dat de Bundesbank zich voorlopig niet sterk zal maken voor een hogere dollarkoers.