Ten Donkelaar dieper in de zorgen na verlies Twente; Ook Sparta te sterk voor zwalkende Enschedese formatie

ROTTERDAM, 21 OKT. De keren dat de Sparta-aanhang uit volle borst het clublied kan aanheffen, zijn nagenoeg ieder seizoen op de vingers van een hand te tellen. Als de gelegenheid zich dan voordoet, moet het meteen ook goed gebeuren en dus galmde het 'Rood-Wit gaat nooit verloren' van de tribunes. Om de feestvreugde op Het Kasteel nog meer luister bij te zetten, liet het Rotterdamse voetbalpubliek tussen de regels van de Sparta-mars door een jennend 'Is-sy al weg' horen.

Sparta waande zich gisteravond in eigen huis bij vlagen heer en meester tegen FC Twente. De club uit Spangen versloeg de bezoekers uit Enschede uiteindelijk met 4-2. Omdat het verbaal kleineren van de tegenstander intussen een vast ritueel is geworden op en rondom de vaderlandse velden, vormde Twente-trainer Issy ten Donkelaar het mikpunt van de doorgaans ingetogen Sparta-supporters. “Je kunt maar beter zelf opdonderen, Issy!”, kreeg hij na afloop naar zijn hoofd geslingerd.

Ten Donkelaar deed alsof hij de schimpscheuten niet hoorde. Onverstoorbaar wandelde de geplaagde coach naar de spelersbus, wetende dat zijn positie er na de vijfde competitie-nederlaag niet beter op is geworden. Twente vertoeft in de onderste regionen op de ranglijst. Vorig seizoen deed de ploeg rond deze tijd volop mee in de strijd om de bovenste plaatsen. De terugval volgde pas na de winterstop en op de valreep ging de slag om een startbewijs voor deelname aan Europees voetbal verloren.

Na de verliesbeurten tegen RKC en Willem II zinspeelde Twente-voorzitter Cees Anker eind vorige maand in de regionale pers op het aanstaande ontslag van het voormalige hoofd jeugdopleidingen. Maar na een verhelderend gesprek en de zege op De Graafschap kreeg Ten Donkelaar anderhalve week geleden het voordeel van de twijfel en ging Anker voorbij aan geruchten als zou het merendeel van de spelersgroep uitgekeken zijn op stugge aanpak van de oud-verdediger.

Volgens Ten Donkelaar is het matige spel van zijn elftal simpelweg het gevolg van een gebrek aan zelfvertrouwen. “We zitten gewoon in een moeilijk parket”, sprak hij zichzelf na afloop moed in. De zorgelijke blik was veelzeggend. Tot gisteren gold het excuus dat Twente het in de eerste negen duels moest opnemen tegen de huidige top vier plus Roda JC. Maar nu zelfs een modale ploeg als Sparta al te sterk is, moet Twente de komende weken vrezen nog meer punten te zullen verliezen.

Ook in Rotterdam-West bleek de verdediging - net als afgelopen seizoen - de achilleshiel van de zwalkende formatie. De Twentse defensie kreeg geen greep op het lange-halen-snel-thuis-voetbal van Sparta en mocht van geluk spreken dat de afronding van de Rotterdammers zo nu en dan te wensen overliet. Doelman Sander Boschker is in tien duels al 21 keer gepasseerd, bijna de helft van het totaal dat hij vorig seizoen moest incasseren. Alleen Wilfried Brookhuis van NEC kreeg tot dusverre meer tegentreffers (22) te verwerken.

Het gebrek aan defensieve kwaliteiten probeert Twente te compenseren door hard en ruw spel. Met twintig gele en vier rode kaarten voert het de ranglijst in de eredivisie inmiddels aan. Gisteren werden de verdedigers Ansar Ajoupov en André Karnebeek geboekt en moest aanvaller Youri Petrov vlak voor tijd van het veld nadat de Russische aanvaller, deze zomer voor een record-bedrag overgenomen van RKC, een slaande beweging had gemaakt naar Carlos Fortes.

Het agressieve spel kon Dennis de Nooijer niet deren. De beweeglijke spits van Sparta was voortdurend aanspeelbaar en zijn directe tegenstander, aanvoerder Nico-Jan Hoogma, keer op keer te snel af. De Zeeuw, sinds dit seizoen weer inzetbaar na een zware knieblessure, was er grotendeels verantwoordelijk voor dat het duel opnieuw uitmondde in een doelpuntrijke wedstrijd. Afgelopen seizoen won Twente met 4-3 in Rotterdam en hielden beide ploegen elkaar in Enschede op 3-3.

Met een voorzet in de vijfde minuut op de inkomende Alfons Groenendijk bereidde De Nooijer de eerste treffer voor. Twintig minuten later maakte hij dankbaar gebruik van een verkeerde terugspeelbal en scoorde de aanvaller Sparta's tweede. Carlos Fortes vergrootte vlak voor rust de voorsprong. Twente leek in de tweede helft nog even terug te komen door een treffer van Paul Bosvelt, maar twee minuten later kopte De Nooijer zijn zevende competitiedoelpunt achter Boschker. Ruim een kwartier voor tijd bepaalde Bosvelt bepaalde de eindstand op 4-2. Het mocht de Sparta-mars niet verstoren.

    • Mark Hoogstad